Flugfiske Magasinet Rackelhanen, Flugfiska
Online-Flugfiskemagasin med allt inom flugfiske

 
  

 
Produktnyheter
2016-10-02

På gång inom flugfiske
2016-09-08

Artikelregister/Index

Flugbindning

Fisketaktik, Teknik

Flugmönster

Marknadstorg
160521

Berättelser/Historier

Entomologi

Utrustning

Fiskevatten

Spöbyggnad

Blandat

Bildgallerier/Foto

Flugfiskefilme

Litteratur/Musik

Video/DVD

Matrecept

Vatten- & Fiskevård

Länkar
160902

Frågor, FAQ
140607

Info om denna sajt

Ordlista

English version.
Innehållet skiljer sig från den svenska

 

!! Skribenter sökes!!
Välkommen att bidra med eget material
Läs mer på
infosidan

Norwegian Salmon Association, saving the wild Atlandic Salmon

Fjällorna
Rikstäckande sportfiskeklubb för tjejer.

Älvräddarna
Vi behöver ert stöd

Flugfiske i Norden
Sveriges äldsta flugfisketidning

Resultat av senaste bokutlottningen: Havsöringsguiden Skåne-Blekinge, av Pelle Klippinge 2016-09-02

Det senaste på Rackelhanen:

De perfekte vådfluer (DK)
Ironisk eller bare et af historiens luner - da vådfluen var blevet rigtig god, næsten perfekt, blev den kasseret til fordel for tørfluen, som nogen mente var "finere". Nu skal vi til at genopfinde vådfluen. Av Mogens Espersen 2001 (2016-10-18)

Produktnyhet (Eng): Ny UNI-GloFloss Light Blue och Light Green
Ny flugbindningsprodukt från UNI Products. (2016-10-04)

Pytteflugor för senhösten
Du behöver förstoringsglas, men fisken ser dem direkt. Innan isen lägger sig bör du köra minst en vända till regnbågssjön med dina fjädermyggor. Zeljko visar upp fyra mönster för bl.a det sena höstfisket. Av Zeljko Babic 2012. (2016-10-03)

Produktnyhet: Ny linkorg för kustfisket. FF Coastal Stripping basket, den lättaste linkorgen på marknaden. (2016-10-02)

Bradshaw's Fancy - med varianter
En fantasifluga, som fått några småländska flugfiskare att sortera bort allt annat ur streamerasken - vore inte det något att prova... Av Gunnar Johnson 1983
(2016-09-16)

Tying Damsels and Dragon nymphs (Eng)
Learn how to tie imitations of Damsel and Dragon fly nymphs. By Hans van Klinken (2016-09-16)

Havsöringen och torrflugan (Klassiska flugfiskeartiklar)
Hittills har torrflugefiske efter havsöring knappast gett några resultat i svenska vatten. I vissa norska älvar däremot är det en hävd vunnen och under lämpliga förhållanden effektiv metod. Om det norska torrflugefisket efter havsöring; dess historia, nuvarande förutsättningar, metodiken m.m. berättar här författaren Richard Plate 1975. (2016-09-15)

På gång: Flugfiskemässa i Uppsala 19 nov.
"Från FLUGA till antispinn"

Bättre flugor
Äldre artikel med flugbindningsknep för att öka hållbarheten på flugan med hjälp av lim och head-cement. Av Einar Björkegren 1977. (2016-08-27)

Nyhet (Eng): Thermo-WADE™
En ny spännande innovativa vadarstav som har alla de bästa egenskaperna hos en högkvalitets modern hopfällbar stav, tillsammans med ett integrerat system för temperaturavläsning.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!
March Brown fungerar lika bra än i dag som den alltid har gjort. Men i jakt på nya, spännande mönster så tror jag att vi flugfiskare ibland missar det som finns precis framför oss. Men tro mig, det finns några flugmönster som är perfekta. Dem kommer aldrig att kunna göras bättre och ett av dessa mönster är March Brown. Av Johan Klingberg 2009 (2016-08-20)

Nyhet: UNI-Tråd 8/0 Fluorescerande Grön. Ny flugbindningsprodukt från UNI Products. (2016-08-03) Eng.

Dynamitt
Er en av mine favorittstreamere til ørretfiske. Dette er en enkel streamer å binde og den tar fisk. Egner seg også til fluefiske i sjøen etter sjøørret. Av Pål Krogvold 2006.
(2016-07-20)

Juninatt med harren
Det är likadant varje år. Hur gammal man än blir, känns det nästan som en feber i kroppen innan man för första gången på nya säsongen får stå vid sin älskade ström med flugspöet i handen. Det ligger så mycken förväntan i luften och även om fisket i början av säsongen inte är så bra, räcker det bara med att få vara här, sitta vid stranden och lyssna till bruset av forsande vatten som skummar kring strömmens stenar.
Av Rolf Smedman 1981 (2016-07-11)

Fluga vid skogsån
Upptäck tjusningen i att smyga med flugspöt längs de små åarna. Det är ett annorlunda fiske med korta kast och spännande närkontakt med bytet. Av Sune Adolfsson 1984 (2016-07-01)

The CdC Midge and The Parachute Midge  (Eng.)
Det finns två "midge" imitationer som jag alltid tar med på mina fisketurer – CdC Midge och Parachute Midge. Enkla att binda och beter sig som "fiskmagneter" i vattnet. Av Kjell S. Rakkenes
(2016-06-12)

Squirell & Claret Sea Trout Hairwing variant and Squirrel & Claret (Eng.)
Erling Olsen presenterar två flugor för havsöring. (2016-06-05)

Boknyhet:
Havsöringsguiden Skåne & Blekinge
Av Pelle Klippinge
I juni släpps boken som tar jobbet ifrån fiskeguider i Skåne & Blekinge. Pelle Klippinge har, med hjälp av vänner och kontakter, samlat ihop 66 heta kustplatser.

Till salu: Äldre Hardy rullar och Hardy Neroda flugask.
Kenneth Boström säljer ut delar ur sin samling av flugfiskeutrustning.

Elk Hair Caddis
Här presenterar Gunnar en nattslända som är mycket populär i USA. Den heter Elk Hair Caddis, eftersom vingen är gjord av hår från den nordamerikanska elken, ett stort djur besläktat med vår kronhjort. Av Gunnar Johnson 1983 (2016-05-22)

Pröva dyk- och stig-teorin
Även streamerfisket utvecklas, trots att insektsimiterandet dominerar dagens flugfiske. Snart, i säsongens början, är det dags att pröva de brittiska reservoarfiskarnas nya erfarenheter - streamers som rör sig i vertikalplanet och "fiskar själva" är mycket effektivare! Av Bengt Öste 1980 (2016-05-02)

Glömda nattsländeimitationer
Många bra flugmönster glöms bort och ersätts av nya modernare. Men fungerar verkligen inte gårdagens flugmönster lika bra idag som de en gång gjorde?  Här är två bortglömda klassiker från Bosnien som har räddat många tröga fiskedagar. Av Zeljko Babic  (2016-05-01)

Whisky, wings and wedding dresses (Eng.)
In this article, I want to tell you about how I started to work with organza, and found some nice tricks to handle it. I think organza is a wonderful material, and because I use it in a unique way, I'm sure that I can give you some valuable tips. Av Hans van Klinken. (2016-04-20)

Produktnyhet: Ny lättviktsflytring
Nu finns världens lättaste flytring i Norden. Det är Wilderness Lite's Backpacker Pro. Med sina 1,65 kg finns det inga andra ringar som kan mäta sig med Backpacker Pro i vikt och volym. (2016-04-03)

Boknyhet: RÖKNING. Så röker du kött och fisk.
Nu kommer boken RÖKNING som har varit en försäljningssuccé genom åren, i en ny omarbetad utgåva, helt i färg. (2016-03-31)

6 dräparflugor för kusten
Det är tungt att erkänna det, men danskarna ligger en bit före oss när det gäller kustfiske. Vi bad en av de kunnigaste danska flugfiskarna, Bo Nielsen, att sätta ihop ett halvdussin mönster som borde fungera även för gulblåa öringar. Av Niclas Andersson 2004. (2016-03-28)

Fyra revolutioner vid städet
Den moderna flugbindningen lämnar inget åt slumpen. Jakten på nya material pågår ständigt. Anders Isberg berättar om fyra materialtyper som revolutionerade flugbindningen och fick flugskrået att fälla tårar av lycka. Av Anders Isberg 2005 (2016-03-07)

Snyggare flugkroppar
Visst är det bra med en vass, spetsig sax för att kunna klippa av material nära inbindningspunkten, men ibland tjänar man på att låta överskottet av bindmaterialet bidra till flugkroppens tapering. Av Anders Isberg 2005. (2016-03-06)

Torrflugetips - När fisken inte vakar -
Lars-Åke Olsson lever för det klassiska torrflugefisket. Här bjuder han på ovärderliga tips för flugfiskaren som vill trimma sin utrustning, fundera över sin kastteknik - och inte minst fånga öring på torrfluga även när fisken inte vakar och plockar insekter på ytan. Av Lars-Åke Olsson 2004 (2016-02-27)

Kolla in nya produkter från Guideline 2016

 

Sök på hela Rackelhanen

Anpassad sökning

 

  

Mina rekommenderade inställningar för den bästa upplevelsen av Rackelhanen
 
Blackline

För kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand

Blackline

Var vänlig att respektera upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis från "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet utan tillstånd från respektive förtattare/skribent.

Mats Sjöstrand 2016

Blackline

Online-Flugfiskemagasin med allt inom flugfiskeFlugfiska, Flugfiske

Online tidning, flugfisketidning, läsvärt med tusentals artiklar om flugfiske,
webzine, onlinetidning, på näter, på Internet, magasin, webplats, sajt, flugfiskesajt, flugfiska, flugbindningssajt

 

2016-10-18
Flugan Rackelhanen, världens bästa!

Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Dackonline.se

Annons för Plahtes Eiendommer

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för flugbindning.com

Annons för www.settern.se

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Annons för Bamboorods.se

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats