Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1996-06-16
English version
 

Bindbeskrivning och mönster

Stor Strömslända Dun
Ephemerella aurivillii

Av Tomas Olson 1995

Stor Strömslända Dun
Bunden på Tomas Olsons vis med integrerat hackel

Stor strömslända är en vid det här laget välkänd dagslända i Norden. Stor strömslända är vanligt förekommande i fjällregionens och det kringliggande skogslandets strömmande vatten. Arten förekommer även i sjöar med stark genomströmning.

Krok: Torrflugekrok storlek 10 eller 12

Tråd: Gärna Dynacord Super Thread/superfine, men konventionell syntettråd fungerar också bra

Vinge: Grått krusigt syntetgarn, gärna nylongarn. Alternativt formade hönssaddlefjädrar

Stjärt: Tupphackelfibrer eller hår färgnyanser som kan vara grå, brunoliv, oliv eller ginger

Kropp: Kortfibrig dubbing av syntet eller naturmaterial i oliv, brunoliv eller brunorange

Hackel: Tupphackel, 20-30 mm långt, i färgnyanser som kan vara grå, oliv, brunoliv eller ginger. Hacklet måste ha en tunn stam

Börja med att linda ett underlag av tråd runt krokstammen. Dom nya supertrådarna av HPPE-fibrer är glatta och man får se till att linda dom första fem-tio varven hårdare än med traditionell tråd. Denna superfibern kan annars lätt tappa fästet runt krokstammen. Fäst in den något för långa garnbiten till vingen (fig 1) på mitten (aztek-styling) och bind samman båda halvorna med flera varv runt basen (fig 2).

Bindbeskrivning

Linda tråden bakåt och fäst in stjärten (fig 3). Dra därefter ut cirka 10-15 cm tråd och fäst en loop av bindtråden där stjärten börjar. Fäst tråden med en whip-finishknut och klipp av tråden. För att hacklet ska hållas fast väl under integreringen mellan trådarna, bör man tvinna in det tillsammans med dubbingen. Detta går till så att (fig 4) dubbingen förbereds i två tunna "sjok"; ett taperat med 50-60 mm längd, ett kortare med 20-30 mm längd. Därefter placeras ett 20-30 mm långt hackel mellan sjoken. Denna "dubbing/hackel-sandwich" placeras i trådöglan och tvinnas (fig 5). För att få en så stark, välflytande och estetiskt tilltalande fluga som möjligt borstas löst sittande dubbhår bort.

Bindbeskrivning

Linda därefter dubbing/hackel framåt (fig 6). Man får stryka hackelfibrerna bakåt vid varje nytt varv. Avsluta flugan på konventionellt sätt. För att hackelfibrerna ska ligga ut åt sidorna, kan man borsta och dra ut dem (fig 7). Se till att fördelningen mellan höger och vänster sida blir jämn. Man kan även klippa bort en del hackelfibrer på undersidan. Har man gjort rätt ser det ut som om dubbing och hackelfibrer flyter ihop. Dubbingen stöder upp hackelfibrerna i basen och dom spretande dubbinghåren stöds upp av hackelfibrerna. Klipp till vingen i rätt längd och flugan är klar.

Bindbeskrivning

 

Text, foto och teckningar av Tomas Olson 1995 ©

Tillbaka till Tomas Olson´s artikel om Integrerat Hackel

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: