Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2005-10-02
English version
 

Bokpresentation:

Nattsländor i öringvatten

Nattsländor i öringvatten
Av Kenneth Boström

  Bok i fältboksformat med läderomslag. Sanningen om nattsländorna, hur man artbestämmer och imiterar dom både i flugbindning, fisketeknik och fisketaktik. Boken är rikt illustrerad med färgbilder och teckningar. Steg för steg bilder beskriver flugbindningen. För flugbindningen står Tomas Olson som tillsammans med Kenneth Boström tagit fram imitationerna för nattsländorna.
Tryckt Mars 1997

  Bilden ovan föreställer ett av de många olika sätten nattsländor kan kläcka på. Texten på bildens nedre sida:

Låt oss titta på de olika kläckningssätt man kan träffa på.

Nr 1. Det kanske vanligaste sättet är att puppan gnager sig ur sitt hus och så gott som omedelbart stiger mot ytan med hjälp av den gas eller luft som finns under ett tunt skal (extrahud) på puppan och som gör att den lyfts mot ytan som om den hade en flytväst på sig. För det mesta hjälper den också till att skynda på stigningen genom simrörelser med i huvudsak de mellersta benparet. Detta gör att den kan nå en mycket hög stigningshastighet jämfört med andra insektsgruppers. När den sedan nått ytfilmen bryter den sig ur pupphuden mycket snabbt. När det gäller de mindre arterna, lämnar den färdiga sländan ytan nästan omedelbart. Hos de större arterna kan det ta längre tid att få vingarna flygfärdiga, vilket man kan se på de nattsländor som springer och hoppar fram på ytan i sin karakteristiska stil med små snabba vågrörelser i vattenytan, något som säkert de flesta flugfiskare sett.

© Kenneth Boström

Blue line

Boken finns att köpa av bl.a bokförlaget:
www.settern.se

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

Entomologi, insekter, vid vatten, i vatten, sjö, älvar, älv, åar, å, bäck, vattenlevande, öring, öringmat, harr, äter, lever på, nattslända, nattsländor, caddis, caddi, sedge, puppa, larv, äta, insekt, slända, sländor, imitera, lära sig om, bok, böcker, litteratur.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: