Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-11-16

English version
 

Hypnotiserande Doctor!

Vissa flugor ger mer hugg än andra. En av mina favoriter för havsöring och lax bands upp av en mästare men gick förlorad till en bredryggad...

Text & Foto: Pelle Klippinge 1994

Ingvars Black Doctor på 4:ans dubbelkrok.
Ingvars Black Doctor på 4:ans dubbelkrok.

  Ibland riktigt vattnas det i munnen då man konfronteras med en kollektion smakfullt bundna fiskeflugor. Fingrarna smeker och ögonen synar varje liten detalj. De gracilt hacklade torrflugorna eller laxflugorna med perfekt stil avslöjar snabbt flugbindarens färdigheter.

  Lärdomsåren är långa och genvägarna få för att lyckas med konsten att skapa den kompletta dunkroken till en samstämd enhet. Är kroppen för kort eller hacklet för långt, stämmer det inte. Punkt slut.

  För några år sedan stack välkände laxfiskaren Ingvar Ingvarsson en ny flugbekantskap i handen på mig. Flugan var en hårvingad Black Doctor försedd med några flashstrån i den svarta vingen. På sedvanligt Ingvarssonmane'r var flugan så där smäckert och elegant dressad i all sin enkelhet. Redan under de första försöken lockade flugan en vacker höstöring till hugg i en av Emåns pooler och på den vägen fortsatte det. Under de allra sista höstfiskedagarna hände sedan det som inte fick ske - en bredryggad havsöring skavde av tafs och fluga mot en storsten. Doctorn var förlorad.

  Med Ingvars flugor är det ungefär som med annat eftertraktat hantverk, de går inte att köpa för pengar! Hursomhelst lyckades jag komma över ett par nya exemplar lagom till det årliga norgefisket. Precis som hos emåöringen gick Doctorn hem också hos de starka och lusade laxarna både i Orkla och Stjördal, varför flugan snabbt intog flugaskens hedersplats. När den inte var i arbete ute i älven var den en eftertraktad modell för fiskekompisarnas bindbestyr.

  Lite av hemligheten med Ingvars flugor tror jag ligger i att de är så fint balanserade. Inte för mycket material någonstans utan just så lagom att flugan får liv i varje millimeter. Vinge och hackel riktigt spelar och lockar bland strömmens virvlar, så nog ligger det mycket i de ord min danske vän Palle Pedersen en gång sa angående Ingvars flugor; "de hypnotiserer" !!

Bindbeskrivning
Hårvingad variant av Ingvar Ingvarsson

Tag: Guldgul floss
Stjärt:
Guldfasan topping samt en liten röd fjäder
Butt:
Rött ylle
Kropp:
Svart floss eller liknande
Ribbing:
Oval silvertinsel
Kroppshackel:
Svart
Throathackel:
Bla pärlhöna eller liknande
Vinge:
Svart hår med ett par strån (ej mer) flash.
Cheeks av odlad djungeltupp och kungsfiskare. Över vingen binder man sedan in guldfasantopping precis som på en fulldressad klassiker
Huvud:
Svart lack

Upphovsman till originalmönster (fjädervingad): James Wright, 1845

© Pelle Klippinge 1994
Besök gärna Pelle Klippinge/Spey Cast.

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

Älv, Norge, fluga, laxfluga, laxfiske. Flugbindning, binda, beskrivning, mönster, klassisk, fånga, knyta, flugfiska, flugfiske, lax, havsöring, bra, bäst, den bästa. Lära sig binda. Laxkrok.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: