Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1997-10-27
English version
 

Balsavingen

Balsavingen

  Jag hade försökt få till en nattsländeimitation med naturtrogen siluett, men inte lyckats speciellt väl. Visst fiskar E-12:an och G&H-sedge bra, och Streaking Caddis har alltid varit en favorit, men de har inte den rätta vingspetsen. Vad jag ville ha var en fluga som såg ut som en nattslända och, som sagt, hade den rätta siluetten.

  Idén till Balsavingen fick jag från Rolf Ahlkvists välkända balsageting. Gick det att forma bakkroppen på en geting i balsa, måste det väl gå att forma en deltavinge. Jag köpte en balsastav i en hobbyaffär, tog fram modellkniven och satte igång. Resultatet blev utmärkt på en gång och framgångarna lät inte vänta på sig. Regnbågarna gillade flugan, som dessutom visade sig vara både välflytande och hållbar.

  Du "binder" den så här: Forma balsan med en vass modellkniv till en bit som är fyra millimeter i kvadrat och något längre än krokens totallängd. Skär en grund skåra i balsan och fyll den med epoxylim. Tryck dit kroken så det fortfarande finns utrymme för hackel och huvud på flugan. När limmet torkat formas vingen grovt med kniven. Den slutgiltiga formen arbetas fram med ett fint sandpapper. För att få balans på flugan skall vingen gå ut en liten bit bakom kroken. När formen är bra målas vingen i passande färger. Jag använder lackfärger avsedda för plastmodeller. Avsluta med att klarlacka vingen så den får en tålig yta.

  När vingen är klar är det dags för hacklet, som inte behöver vara av superkvalitet. Vill du ha antenner på flugan användes två hackel, där den grova delen av hackelstammarna sparas och får utgöra antenner. Linda hacklet och forma ett huvud. Lacka huvudet och flugan är färdig.

  En fördel, som också kan vara en nackdel, är flugans vikt. Du har möjlighet att få en vakande fisk intresserad genom att låta flugan landa med ett litet plask. Fiskar du däremot efter skygg fisk skall du nog välja ett annat mönster. Plasket kan vara svårt att undvika, och kan i en sådan situation skrämma fisken.

  Upphovsman till originalmönster: Johan Nygren

© Johan Nygren 1997

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: