Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-11-16
English version
 

Yer Man bunden av Michael Brown
Yer Man bunden av Michael Brown

Yer Man

Peter och Michael är två innovativa irländska flugfiskare som i konkurrens med det effektiva räkfisket skapat sin egen räkfluga. En imitation som är verkligt levande i strömmen och inte minst fångar fisk

Text & Foto: Pelle Klippinge

  En junidag fiskade jag i den irländska laxälven River Lee. På samma sträcka där jag gick och slängde mina flugor fiskade en lokal fiskare med "shrimp" - räka. Poolen formligen kokade av nykommen lax och emellanåt riktigt glittrade det av oroliga laxkroppar längs bottenstenarna. Samtidigt som jag fiskade, iakttog jag med stort intresse räkfiskarens orangefärgade flöte som sakta guppade fram på Lees vatten. I var och varannan drift som räkan gjorde i strömmen registrerade nämligen flötet att laxen smakade och tuggade på densamma. På några timmars fiske landade räkfiskaren tre fina laxar och tappade minst lika många medan jag själv lyckades dra upp en lax efter många flugbyten.

  Några dagar senare var jag tillbaka samma plats. Denna gång omgiven av två räkfiskare. Vi fiskade samma pool och denna gång blev det verkligen utklassning. Räkfiskarna landade åtta flotta laxar och tappade det dubbla. Själv kände jag inte ett ynkans nyp i flugan och det kändes verkligen grymt att vara flugfiskare.

  Att räkfisket är mycket effektivt på lax har jag bevittnat många gånger under fiske i Norge och Skottland men att det var så överlägset som dagarna vid Lee visade trodde jag aldrig. Några dagar innan Leefisket hade jag träffat två mycket erfarna irländska laxfiskare vid Argideen River på sydvästra ön. Bägge dessa herrar, Michael Brown och Peter Wolstenholme, som fiskade både räka och fluga var väl medvetna om räkans överlägsenhet på laxen Eftersom de föredrog att fiska fluga hade de efter mycket fundering och fleråriga experiment kreerat sin egen räkfluga med kriteriet att i minsta detalj efterlikna en räka. Både till utseende och "simsätt".

  Sommaren 1989 upplevde den nya räkflugan sin verkliga boom under flertalet lyckade fisken i älven Bandon. Peter och Michael landade gång efter annan silverglänsande laxar på sin skapelse under nära nog alla tänkbara förhållanden. Ryktet spred sig och flugan döptes till det klingande irländska namnet Yer Man. Den blev snart något av en kändis runt den brittiska övärlden inte minst efter en stor artikel i Trout and Salmon.

  Fördelen med Yer Man är enligt Michael och Peter, förutom att den i många avseenden liknar en färgad räka, att den därtill ger ett mycket levande intryck. Det mjuka hacklet plus den långa stjärten riktigt spelar i strömmen samtidigt som ögonen skapar både ljud och en ström av luftbubblor. Flugan håller sig också på rätt köl i vattnet tack vare rätt materialval. Ryggskölden görs nämligen av klar polyetenplast, ett material som ej suger vatten och ändrar på tyngdfördelningen.

  Michael och Peter varierar sin fluga lite grand beroende på vattnets färg. Är älven lite brunfärgad efter högvatten, så "trimmar" de upp den lite med ett knall-orange hackel istället för det vanliga mörkröda. Ibland förtyngs den också med några varv av blytråd längs krokskaftet. För vårfisket på de brittiska öarna binds den på dubbel laxkrok eller Esmond Drury krok i storlekarna 2-6. Sommar och höst smyger man helst ner i storlek till små 8:or och ända ner till krok 14. De minsta binder man på dubbla fintrådiga lågvattenskrokar. Märk väl att stjärtspröten är ordentligt tilltagna i längd. På den Yer Man jag fick av Michael bunden på en 10:ans krok är kroppen 10 mm lång medan stjärten är hela 35 mm!

Bindbeskrivning
Yer Man, irländsk laxfluga (räkimitation)

Stjärt: Mixat hår från hjortsvans - rött, orange och brunt
Ögon:
0,40-0,50 mm nylon (bränt i ändarna)
Kropp:
Dubbad red and claret sällull eller substitut
Kroppshackel:
Mörkröd alt knallorange tupphackel av B-kvalitet
Ribbing:
Oval guldtinsel
Ryggsköld:
KIar polyetenplast
Sköldrib:
0,25 mm nylon

1. Bind in hjortsvanshåren
2. Vik grovändarna nedåt/framåt
3a. Tillverka ögon genom att bränna kulor på 0,40 - 0,50 mm nylon. Fäst in med åttabindning tillsamans med guldtinsel och nylonribb
3,4,5. Dubba bindtråden med red & claret sälull (eller substitut) och linda kroppen. Fäst in och linda kroppshacklet och följ efter med guldtinseln.
6. Fäst polytenremsan som en ryggsköld på räkan och linda nylontråden som en gles rib ovanpå.

Upphovsmän: Michael Brown och Peter Wolstenholme

Bindbeskrivning av Yer man flugan
Klicka på bilden för större bild

© Pelle Klippinge 1993
Besök gärna
Pelle Klippinge/Spey Cast
.

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: