Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1999-01-03
English version
 

Black Martinez, bunden av Mats Sjöstrand 1999 ©

Black Martinez
Upphovsman Don Martinez, USA

Krok: Streamerkrok strl.6-14
Bindtråd: Svart
Ribb: Koppartråd
Stjärt: ca. 10 fibrer av gizzle hönshackel eller pärlhönshackel
Vingsäck: Grön plastremasa eller remsa av raffia
Bakkropp: Svart glänsande dubbingmaterial, t.ex polywiggle
Framkropp: Svart chenille (fine)
Hackel: Grizzle höna eller liknande

  Av många flugfiskare ansedd som en av de bästa regnbågsflugorna i våra svenska put and take vatten. Men fungerar utmärkt på både stationär- och havsöring. Till kustfisket efter havsöringfluga rekommenderas att prova en Black Martinez bunden på en streamerkrok strl. 6-8.

  Bindbeskrivning

  Måttangivelserna här nedan bygger på en fluga bunden på en streamerkrok strl. 10. Vid användning av en annan krokstrl. måste givetvis alla mått anpassas därefter.

  Fäst c.a. 4-5 varv tunn blytråd (0,5 mm tjocklek) eller liknande på krokskaftet vid platsen för vingsäckens placering. Täck sedan hela krokskaftet med bindtråd ända bak till 5 mm från krokböjen. Här fäster man 8-10 fibrer av stjärtmaterialet och gör en fin V-formad spridning av stjärten. Fäst in ribbingen ordentligt ända bak vid stjärten.

  Dubba därefter bakkroppen, den ska gå fram till c.a. 7 mm från krokögat. Kroppsformen skall vara spolfomad, använd tunna dubbingsträngar och bygg upp kroppen i flera lager, detta är lättare än att försöka bygga kroppen med en tjock dubbingsträng. Linda sedan ribbtråden fram med glesa varv och fäst den där bakkroppen slutar.

  Här fäster man in en dubbelvikt 5 mm bred vingsäcksremsa som riktas bakåt. Efter detta fäster man in en bit chenille 2 mm från krokögat och lindar den bakåt. Se till att linda den så tätt mot bakkroppen som möjligt, (ingen insjunken midja ska bildas) linda därefter fram igen och avsluta med att binda fast och klipp av chenillet. Framkroppen ska få ett aningen "mulligt" utseende.
Vik fram vingsäcksremsan över chenillet och bind fast den. Säkra gärna inbindningsstället med lite lack eller superlim så blir flugan mycket hållbarare. Det är annars lätt att både chenillet och plastremsan lossnar efter en stunds fiskande. Bind fast ett hackel (12-13 mm fiberlängd) strax bakom krokögat och linda det 2 varv. Använd inte ett alltför tätfibrigt hackel. Om du har ett sådant så räcker det med att linda hacklet ett varv. Hacklet ska sträva snett bakåt efter inbindningen.
Forma ett vackert huvud och avsluta med en whipfinish eller ett halvslag.
Lackera huvudet och flugan är klar.

Av Mats Sjöstrand 1999 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: