Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1998-05-16
English version
 

Rolfs Sälhårsnymf

Rolfs Sälhårsnymf
Upphovsman Rolf Ahlkvist, Sverige

Krok: Mustad 79580 strl. 12
Bindtråd: Danville Monocord, vinröd, förvaxad.
Ribb: Koppartråd
Stjärt: Några teal-fibrer
Kropp: Byggs upp av koppartråd. Dubbas löst med svart sälhår.
Hackel: Mjukt hönshackel, svart. Lindas högst 2 varv

 

  Nygammal klassiker

  Enkla, beprövade flugor blir klassiska därför att de fiskar bra, menar Rolf Ahlkvist från Karlstad, som bjuder på sin egen nygamla sälhårsnymf.

  Har vi inte sett den här nymten förr? Jovisst, det är samma typ av morotsformad nymf som har dykt upp i hundratals olikfärgade skapelser ända sedan Skues dagar. Det är i själva verket en slags nymfernas nymf och kan till nöds representera både det ena och det andra som rör sig under ytan av en regnbågssjö. Själv började jag använda den här speciella nymfen när min flugask visade tendenser till att svämma över av konstfärdiga produkter med vinklade nymfben, vackert segmenterade kroppar och skönt formgivna ryggsköldar i diverse material i en förvirrande mångfald som alltid gjorde mig tveksam och iställde mig i kniviga valsituationer.

  Vad jag sökte var en sorts syntes. En fluga, som var enkel att binda, men som samtidigt kunde accepteras som flera olika typer av föda av en inte alltför kritisk regnbåge. Jag ville vidare bjuda på en rejäl munsbit, väl värd besväret att stiga till, och valde därför att binda på en 12:ans streamerkrok.

  Som kroppsmaterial använder jag numera sälhär, löst spunnet på tråden för att ge den lätt silvriga effekten som uppstår när luftbubblor fängas i materialet. Tyngden är också väsentlig. Nymfen ska obehindrat kunna bryta genom ytspänningen och snabbt sjunka till önskat djup. I det syftet tätlindar jag kroppen med koppartråd och formar en ordentlig "bulle" vid thorax-partiet. Samma koppartråd får tjänstgöra som rib. Några teal-fibrer som stjärt och ett mjukt hönshackel avslutar skapelsen.

  Nymfen i sig själv är föga originell, men variationerna i manéret att fiska den är oändliga. Blotta storleken ger förstås en viss begränsning av användningsomrädet men förvänansvärt ofta reagerar regnbågen positivt på överdnivna representatoner av verkligheten. Själva nymfens tyngd kan komma väl till pass inte enbart för att man snabbt ska nå ner till bottenregionen. Det ploppande ljudet när den landar vid sidan av en kryssande regnbåge får ofta fisken att tvärvända och klippa till. En reflexmässig handling och ett spännande ögonblick.

© Rolf Ahlkvist 1986

Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: