Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1998-05-16
English version
 

Rolfs Dammslända

Rolfs Dammslända
Upphovsman Rolf Ahlkvist, Sverige

Krok: Mustad 94833 strl. 14
Bindtråd: Pearsall's gossamer silk. Ljusbrun, ovaxad.
Ribb: Koppartråd
Stjärt: Ljusa tupphackel-fibrer i solfjäderform.
Kropp: Utgörs av bindtråden. Lackas 2-3 ggr.
Hackel: En Blue Dun tupphackel.fjäder. Placeras nästan mitt på krokskaftet. Linda c.a. 4 varv med den konkava sidan vänd mot kroköglan.

  Rolf Ahlkvist presenterar här en torrfluga med hacklet placerat mitt på krokskaftet. Så här berättar han om sin fluga:

  När den stora regnbågen för sjätte gången passerade min torrfluga utan att ta, vadade jag iland. Det var inte mycket annat att göra. Jag hade fått alla chanser man rimligen kunde begära och hade skandligen misslyckats. Försommarens glufsande allätare hade i ett slag förvandlats till sparsmakade gourmeer, som med suveränt förakt ratade allt utom den äkta varan. I det här fallet små dammsländor, frikostigt strödda över en nästan blank vattenyta. Allt jag serverade såg klumpigt och oaptitligt ut i jämförelse - det var kort sagt dags för en sejour vid flugbindningsbordet

  I aftonlampans sken skred jag till verket. Vingarna slopade jag helt för att inte belasta flugan i onödan. Kroppen formade jag enbart av bindtråden samt försåg den med en tunn solfjäderformad stjärt för stabilitetens skull. Efter en stunds experimenterande, där bl.a ett vattenfyllt tandborstglas kom till användning, beslöt jag mig för att placera det magra hacklet nästan mitt på krokskaftet. Detta för att förhoppningsvis bättra på flytförmågan en smula. Av samma anledning vände jag hacklet med den konkava sidan framåt.

  Slutligen lackade jag hela flugkroppen med flugbindningslack, vilket sjönk in i den ovaxade bindtråden och gav den en mörkt bärnstensfärgad lyster som såg mycket anslående ut. Resultatet blev en fluga bunden med ett absolut minimum av material, med en slank glänsande kropp och med det lätta avtrycket av ett maskrosfjun på vattenytan.

  Poängen i historien är förstås att flugan visade sig fungera alldeles utmärkt, inte bara i tandborstglaset utan också i det praktiska fisket. Numera följer den alltid med på turen förvarad i vänstra bröstfickan på min fiskeväst närmast hjärtat.

© Rolf Ahlkvist 1985

Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: