Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-01-20
English version
 

Hälsingemusen variant

Hälsingemusen variant
Upphovsman Rolf Ahlkvist, Sverige
Orginal Hälsingemusen: Lennart Jonsson

Krok: Nr. 8 streamer.
Bindtråd: Oliv.
Stjärt: Rävhår.
Kropp: Underull av räv.
Ribb:
Bindtrådsögla.
Vinge: Rävhår.
Fenor: Vingens rotände vikt bakåt.
Huvud: Underull från räv.

 

  En variant av Lennart Jonssons geniala Hälsingemusen som jag mestadels fiskar som torrfluga. Det är en fluga helt gjord i rävhår; stjärt, kropp, vinge och "fenor". Den ligger lätt och fint på vattnet vilande på en bred fot och ger en bra illusion av en nattslända irrande omkring på vattenytan. Doppad i torrflugeolja har den dessutom en fenomenal flytförmåga.

  Håret kan man ta från rävsvansen, men har man tillgång till ett helt skinn finner man ett ännu bättre material på rävens ryggsida. Färgen varierar mycket över ett helt skinn och man kan finna färger från nästan vitt till mörkt rostbrunt. Bindningen vållar inte några större problem. Till stjärten använder jag en bunt sträva, spretiga hårfibrer som får stötta krokböjen när flugan ligger på vattnet, och eftersom jag rensar dem från underullen får jag samtidigt dubbingen till kroppen.

  Vingmaterialet klipper jag nära skinnytan för att få med underullen som sedan ska bilda "fenor" på ömse sidor av kroppen. Överflödig ull rensar jag bort, lägger vingen på vanligt sätt utefter krokskaftet och binder in med flera varv av bindtråden. Hår och underull bildar nu en bunt framför krokögat. Jag delar bunten på mitten, viker bakåt och fäster in ena halvan på ena sidan av kroken och andra halvan på andra sidan. Återstår sedan bara att dubba underull på bindtråden och dölja tidigare bindtrådsvarv med ett stort bulligt huvud. Den här flugan fungerar även utmärkt fiskad som streamer. Jag gör den då något slankare och förtynger den med koppartråd som jag också använder som rib. Ett ord av varning. I sin torra version utlöser den ofta våldsamma hugg, så det gäller att hålla nerverna under kontroll och inte använda en alltför bräcklig tafsspets.

© Rolf Ahlkvist 1992
 

Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: