Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1998-05-16
English version
 

Thor, flugfiske

Thor
Upphovsman Jim Prey, USA

Krok: Nr. 8 dubbel.
Bindtråd: Svart.
Stjärt: Orange hackelfibrer.
Kropp: Rödorange chenille.
Vinge: Vit killing, kanin eller motsvarande.
Hackel: Brunt hönshackel.

 

  Denna fluga kallas Thor och kan med bästa vilja i världen inte sägas efterlikna någonting levande vare sig på land eller i vatten Men det är en mycket fisklig fluga som borde ha alla möjligheter att bli en klassiker i stil med exempelvis Mickey Finn.

  Flugans upphovsman hette Jim Prey och hade sin hemvist i Eureka, Kalifornien. Jim var professionell flugbindare och tillhörde dessa stålmän som binder sina flugor hållande kroken mellan tummen och pekfingret istället för att använda städ som vi vanliga dödliga. Hans specialité var flugor för steelhead, den havsvandrande regnbågen, som han hade rika tillfällen att fiska efter i närliggande floder. Sin Thor band han i olika röda nyanser med en vit vinge av isbjörn, bucktail, kalvsvans eller motsvarande. Själv använder jag en lysande rödorange chenille som kroppsmaterial och till vingen mjuka hårbuntar från kanin eller killing. Vidare binder jag den gärna på dubbelkrok för att få den att sjunka snabbare till önskat djup.

  Thor är en fluga för särskilda tillfällen. Jag plockar gärna fram den ur asken mörka och blåsiga dagar då vågorna svallar och regnet sveper över vattenytan.

  Upplysningsvis kan jag nämna att Thor inte fått sitt namn efter vår nordiska asa-gud som man kanske kunde tro. Jim Prey hade en god vän som hette Thoreson, och till honom dedicerade han flugan som döptes efter de första fyra bokstäverna i vännens namn.

© Rolf Ahlkvist 1992

Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: