Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1998-05-16
English version
 

Svart ögonstreamer

Svart ögonstreamer
Upphovsman Rolf Ahlkvist, Sverige

Krok: Nr. 6 streamer.
Bindtråd: Svart.
Kropp: Svart ullgarn
Ribb: Bindtrådsögla
Vingar: Två svarta tupphackel med yttersidorna vända mot varandra
Hackel: Mjukt och långt tupphackel eller hönshackel.

  En fluga i svart, en ögonstreamer, som jag gärna fäster på kastet när vattnet är fritt från vak och man får söka fisken utefter sannolika stråk. Jag har medvetet underlåtit att pryda den här streamern med tinsel och annat glitter och istället gjort en enda ljuspunkt att fokusera intresset på, nämligen ögat. Jag föreställer mig att ögat har samma funktion som en djungel-tupp fjäder, en glimt av ljus som får fisken att reagera, för att där efter bestämma sig för om streamern är föda eller inte.

  Bindningen är enkel, men man får beakta att flugan bör vara så livfull som möjligt i vattnet. Jag använder gärna hackelspetsvingar till många av mina streamers just därför att de är mjukare och böjligare än de flesta andra vingmaterial, framför allt om de binds in med yttersidorna mot varandra. Hacklet fästs in som krage och ska vara 1ångt, mjukt och följsamt. Ofta 1ägger jag till två ganska långa hackelspetsar som stjärt för att öka streamerns volym en smula och ge den ytterligare liv. När hela flugan är färdigbunden och lackad målar jag ögat, som är signalrött på gul botten.

  Avslutningsvis, vilka är de bästa regnbågsflugorna? Ja, att hänvisa till någon slags statistik är naturligtvis omöjligt, även om en sådan skulle finnas. De flugor vi "tror" på fiskar vi med större entusiasm, omsorgsfullare och fler timmar än mönster vi är mera tveksamma till. Visst händer det att vi tar till en prövad fluga då och då, men vi ger den sällan samma goda chanser som vår favorit, den som gav oss fisk i år, förra året och året dessförinnan. Så lever vi lyckliga med vårt fiske, knyter vår gamla favorit-streamer på tafsen och ger den en förtröstansfull blick innan vi låter den uppslukas av de hemlighetsfulla djupen.

Och den yttersta sanningen - vem vill egentligen veta den?

© Rolf Ahlkvist 1992
 

Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: