Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-05-2
3
English version
 

Streaking Caddis
Upphovsmän: Kenneth Boström och Lennart Bergqvist

Streaking Caddis. Photo: Lennart Bergqvist

Vi hade i flera år försökt komma fram till en fluga som både har den rätta flytförmågan och siluetten för att imitera de största nattsländorna.

Rackelhanen, som vi tycker är den bästa flugan till medelstora och små nattsländor (krokstrl. 10-18) flyter inte tillräckligt bra, bunden på åttans krok. Likaså för traditionella mönster bundna med hackel. Goddards Sedge har visat sig ha sin begränsning för riktigt kräsna öringar, troligtvis beroende på dess alltför skarpa siluettbild. Den naturliga bilden av en nattslända på vattnet är att den nästan alltid rör sig, och det med hjälp av vingarna och då uppstår en diffus bild av formen på sländan.

Det är troligtvis på grund av detta som Rackelhanen visat sig så effektiv. Därför är materialvalet av största betydelse när man försöker imitera nattsländorna överhuvudtaget. Poul Jorgensens "the Streaker" gav oss en ny idé till materialval och bindteknik.

Så här binder vi vår imitation av de stora nattsländorna, typ Phryganea Grandis m.fl. Vi har kallat flugan "Streaking Caddis":

Krok: Mustad 94840, strl. 8
Bindtråd: Monocord B (eller annan stark, lite grövre bindtråd).
Bakkropp: Fly-Rite nr 20, dark tan eller spunnet hjorthår. Väljer man att göra kroppen av hjorthår bör man välja brunt hjorthår eller att färga hjorthåren med en spritpenna.
Vinge och framkropp: Rådjurshår eller  hjorthår

Flugan impregneras innan den används vid fiske.

1. Dubba tråden (ev. vaxa tråden lite innan) med Fly-Rite och linda en tjock kropp som går en aning ner i krokböjen. Spara ett utrymme fram till ungefär så stort som bilden visar. (Man kan även göra kroppen av spunnet hjorthår som man klipper ner till en lagom kroppsform)

Moment 1

 

2. Klipp ut en bunt hår av drygt en blyertspennas tjocklek, håll bunten i höger hand över flugkroppen och måtta in rätt vinglängd. Håret skall räcka 8-10 mm bakom kroppen. (OBS! Bindtråden som används till att binda fast håren vaxas inte).

  Moment 2.

 

3. Fatta hårbunten med vänster hand och lägg 2 varv runt både krok och hår.

Moment 3.

 

4. Dra åt hårt så att håren reser sig, håll fortfarande fast i hårbunten. Fortsätt och linda tråden 3-4 varv framåt igenom det resta håret. Framme vid krokögat trycker man håret bakåt och lindar några varv av bindtråden , gör en whipfinish och klipp av tråden. (Släpp ej taget i håret förrän du gått ända fram med bindtråden).

Moment 4.

 

5. Klipp endast ner håret bakifrån och forma framkropp och huvud som bilden visar. Undertill skall framkroppen klippas flat. Allt hår på sidorna sparas då detta gör att flugan står rätt på vattnet

Moment 5.

 

6. Flugan ska i färdigt skick mäta 23-28 mm.

Streaking Caddis. Photo: Lennart Bergqvist

 

Fotnot: Detta mönster har nu funnits i många år och det har uppstått ett antal varianter. En variant är att använda ett mörkbrunt hjorthår och Fly-Rite nr 17 (golden Brown) istället för det ovan beskrivna. Det går även med stor framgång att tillämpa mönstret på mindre flugor (krokstrl. 10-14)

© Kenneth Boström och Lennart Bergqvist

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: