Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1998-09-07
English version
 

Bärfis av svartmålad kork
Text & Foto: Rolf Ahlkvist ©

Bild på färdigbundna bärfisar

  Bärfisen, eller stinkflyet som det vetenskapligt korrekta namnet lyder, tillhör ordningen Heteroptera och förekommer i vårt land fördelad på cirka 530 arter. Den är en landbaserad insekt men av ett speciellt intresse för oss flugfiskare under sensommar och höst på grund av sin fatala belägenhet att falla i vattnet när luften blir kyligare. Man ser dem sällan eftersom deras flata kroppar ligger direkt på vattenytan, men de finns där. Bästa beviset är att regnbågens magsäck ibland kan vara fylld till brädden med dessa illaluktande kryp.

  Många utmärkta imitationer har sett dagens ljus. En av de ovanligare jag stött på var en sparsamt dressad imitation med ett lackerat lingonblad som ryggsköld. Flugan såg dekorativ ut och fungerade väl men fick naturligtvis bytas ut efter varje fångad fisk och varje slarvigt bakkast.

  Min version av bärfisen är en ren silhuettfluga i kork, svartmålad och med ett nerklippt hackel i valfri färg. Flugan har en har en helt flat undersida och ger ett avtryck som fisken tydligen uppfattar som naturligt. Den fluorescerande punkten på ovansidan gör det lättare att se flugan i vågsvallet. När regnbågen i långsam takt vandrar utefter gräskanterna på jakt efter kylduvna insekter kan en varsamt fiskad bärfis vara den bästa medicinen.

Text & Foto: Rolf Ahlkvist ©
Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

 

Blå linje

 

Red's not:
Imitationen av bärfisar kan göras på liknande sätt som ovan, men istället för kork kan man t.ex. använda balsaträ. Man formar en liten kloss av balsaträet till en lämplig kroppsform med hjälp av en kniv och finputsar efteråt med ett fint sandpapper. Skär försiktigt en grund skåra på undersidan av träbiten för att sedan limma fast en torrflugekrok med hjälp av lite snabblim. Efter att limmet torkat så målar man flugan. Lämplig färg är t.ex. vanlig "byggmodellsfärg" (Humbrol, Molak Enamel). Ett par strykningar brukar räcka. När färgen är torkad så är det dags att binda fast hacklet, linda det två eller tre varv och avsluta med att göra ett litet huvud med hjälp av bindtråden. Whipfinish och klipp av tråden. Färdig!

  Val av hackel är inte så noga, välj gärna ett hackel med långa fibrer som man efter att flugan är klar klipper ner till lagom längd. Detta illustrerar ben bättre än ett hackel som har rätt fiberlängd från början. Färgpricken på ryggen skall vara en ljus och tydlig färg, t.ex vit eller gul, gärna fluorecerande. Man kan även göra ett litet hål på ovansidan och istället för en färgprick limma fast en liten tuss med ljust poly- eller antrongarn. Läge för fritt experimenterande.

  Både färg och balsaträ finns att köpa i hobbyaffärer för en ringa summa pengar.

Mats Sjöstrand 1998

 

Blå linje

 

Bild på en art av Bärfis

På sensommaren blir en del
fiskar bärfis-specialister
av Gunnar Johnson

Under en period på eftersommaren kan många fiskar bli helt inriktade på de bärfisar som trillar ner på vattnet. Men det gäller att vara uppmärksam - insekterna ligger lågt i ytfilmen och är svåra att se. Ur min egen fiskedagbok saxar jag följande noteringar

Augusti 1994: Regnbågen på dryga kilot. Går längs en vasskant och tar sent på kvällen. Det är helt mörkt och jag får kasta enbart med hjälp av ljudet från den vakande fisken. När jag lyfter den ur håven känns den alldeles "knottrig" längs buken, och då jag öppnar den väller hundratals bärfisar ur magsäcken..

Augusti 1996: Harr på 42 centimeter från Vättern. maganalysen visar att den ätit 1 flygmyra, 1 geting, 2 ospecificerande "bibio"-liknande hårmyggor- samt 48 stycken bärfisar!!

© Gunnar Johnson 1996

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: