Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1999-06-01
English version

 
Kaninhårs streamers
Text: Niclas Andersson
Foto: Henrik Larsson

Kaninhårsstreamers
Varianter av Zonkers och streamers bundna med kaninhår

 April är en tid av stor förväntan hos flugfiskaren. En tid då den "bubbla" som vintern utgjort spricker och en helt ny flugfiskesäsong med nya förväntningar ligger framför oss. För de flesta börjar det med ett premiärfiske vid regnbågssjön eller längs kusten med det första havsöringsfisket.

  Bägge dessa fiskar förknippas starkt med streamerfiske, och då speciellt under våren. I regnbågssjön har ännu inga insekter riktigt kommit igång, och vid kusten är det till stor del så kallade "slipsar" som simmar omkring i jakt på föda. Slipsar kallas de havsöringar som är utlekta och utsvultna efter höstens lek och vinterns låga födointag - och därför kort och gott ser ut just som slipsar, men som snart återfår sin kondition.

  En livfull streamer med de rätta egenskaperna tycks inte kunna undgå att fresta någon av dessa fiskarter. Idag finns det hundratals namngivna och kända streamers, och till dessa kan man lägga lika många icke namngivna. Bland alla dessa har sedan de flesta flugfiskare funnit ett par egna favoriter som aldrig tycks svika. En mycket god vän och tillika skicklig fiugfiskare, Henrik Larsson, arbetar under sommarhalvåret på Hökensås sportfiske. Att arbeta mitt i detta regnbågseldorado har självklart givit honom en bra inblick i vilka flugor som fungerar vid olika årstider och fiskesituationer. Vad gäller streamers, så har Henrik i stort sett numera endast sådana bundna av kaninhår till såväl regnbågsfisket som till kustfisket efter havsöring.

Flugfiske från båt
Trots sin storlek är kaninhårs streamers lätta att kasta.

  Precis som Henrik har inte heller jag någon favoritstreamer, utan snarare ett favoritmaterial. Efter att ha prövat de flesta streamers och material, bland dem marabou, gethår och rävhår med flera, har det slutligen visat sig att remsor av kaninhår, så kallade zonker stripes, har varit ett överlägset material att arbeta och fiska med. Fördelen med dessa zonker stripes är att de ger flugan ordentligt med liv och rörelse i vattnet. Men materialet ger även en otrolig flexibilitet och mångsidighet vid bindstädet. Du kan hackla, linda, vika, dubba - ja, du kan kort sagt göra precis allt med dessa lätthanterliga kaninhårsremsor.

  Normalt använder jag zonker stripes på två olika sätt. Antingen binder jag in dem över flugans rygg, så att kaninhårsfibrerna står rakt upp i matukastil, eller så lindar jag dem glest framåt som ett kroppshackel. Dessa två tekniker kan sedan kombineras och resulterar i olika typer av flugmönster som är oerhört enkla men effektiva. Jag binder dessa flugor på streamerkrok i storlek 12-6. Förutom zonker stripes i lämpliga färger samt krokar behövs endast en bindtråd i matchande färg och om så önskas ytterligare något kroppsmaterial, till exempel chenille eller mylarslang. Detta är allt som behövs; att lägga till ytterligare material tycks endast försämra egenskaperna hos flugorna och göra dem mer svårkastade till följd av ökad vikt och luftmotstånd

Skärning och inbindning av zonker remsor

  Cross cut

  Det finns också pälsstrimlor som är vad man kallar "cross cut". Det innebär att strimlorna inte är skurna längs med skinnet i hårriktningen -utan på tvären. Håren kommer därför att sticka ut åt sidan från skinnremsan (se figur b. på teckningen) istället för att stå rakt upp (a). Tanken är att en på det viset skuren pälsremsa ska kunna lindas runt krokskaftet till en "pälspalmerhacklad" fyllig kropp, där de enskilda pälshåren bättre följer kroppskonturen.

  Eftersom päls består av kortare underull med längre stickhår, så får man med denna bindmetod fylliga flugor med upplöst kontur. Materialet andas; flugan slimmas vid intagningen, men växer i volym vid varje paus.

  Cross cut remsorna finns i många både lång- och kortfibriga pälsvarianter, till exempel mink, räv och raccoon, den senare också kallad "Fur Marabou" för att markera de långa hårfibrernas extra mjuka karaktär. Även om mitt eget favoritmaterial är kanin, så inbjuder det här till experiment med kombinationer av olika pälshår i streamerflugorna.

Hjorthårsremsor
Cross cut remsor finns i olika pälsslag och färger

  Mina kaninhårsstreamers är lättbundna. Deras utseende framgår av fotot, som visar några olika färgvarianter, och tekniken att binda dem visas i teckningen. Bilder säger oftast mer än många ord..

  Renhår

  Det finns även cross cut skurna skinnsremsor med centimeterlångt trimmat hår avsedda för olika typer av hjorthårsflugor, till exempel en Goddard's Caddis eller en Muddler, där tanken är att renskinnsremsan ska lindas runt krokskaftet till en tät borste, som sedan trimmas med en sax till rätt form. Detta är säkert en teknik som uppskattas av många nybörjare, som ännu inte fått in den rätta tekniken att binda in hjorthåret i buntar.

  Vi har testbundit några olika hjorthårsflugor med cross cut skurna renhårsremsor. Visst fungerar de, med den lilla reservationen att trimmade hjorthårsflugor bundna med den nya tekniken inte blir lika täta som när man binder in tätpackade hjorthårsbuntar på traditionellt sätt. Visserligen kan man öka tätheten genom att med fingrarna skjuta tillbaka remsan efter varje lindat varv så att håren packas samman, men resultatet blir ändå inte riktigt detsamma. Speciellt märkbart blir detta vid bindning på mindre krokstorlekar, där den relativt tjocka skinnremsan efter trimningen upptar en allt för stor del av kroppsvolymen. På större hjorthårsflugor fungerar det bättre, och i vissa fall -till exempel då man binder en sjunkande Muddler - kan det ju till och med vara en fördel om renhårshuvudet inte har för mycket flytkraft.

Goddard's Caddis Variant

1. För att binda en Goddard's Caddis Variant fästs renhårsremsan in vid krokböjen och lindas framåt.

Goddard's Caddis Variant

2. Efter trimning av kroppen binds ett tupphackel in...

Goddard's Caddis Variant

3. ... och lindas, varefter flugan avslutas vid huvudet.

  

© Text: Niclas Andersson 1998
© Foto: Henrik Larsson 1998

Niclas hemsida www.flyfishphoto.com/

Henriks hemsida http://www.fiskebild.se

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

Streamer imitation småfisk insekter vattenlevande. Öringmat binda teknik fisketeknik rör sig naturligt böljande rörlig öring älv. Mindre småälvar sjö flugfiske sjöfiske flugfiska entomologi hår päls. Strömlevande sjöinsekter. Hjorthårsflugor remsor hårmaterial rådjurspäls hjorthårspäls. Flugbidningsteknik. Hur man binder.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: