Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1999-08-01
English version
 

Black Thorn

Black Thorn, (Hagtornflugan)

Black Thorn (Hagtornflugan)
Upphovsman: Mats Sjöstrand

Krok: Torrflugekrok, strl. 14. T.ex. Mustad 94833
Tråd: Svart
Kropp: Dubbad kropp av svart poly-wiggle
Ben: Pälsfiber från hjorthår
Hackel: Svart tupphackel
Vinge: Vitt antrongarn

Flugan imiterar Hagtornflugan (Hawthorn fly, Bibio marci) som förekommer flitigt vid strömmande vattendrag i södra Sverige tidigt på våren. Men flugan fungerar bra året runt. Den är en bra imitation av många vingade insekter som förekommer vid vattendragen. Den kan bindas på olika krokstorlekar, från strl.18 till strl.12.

  Dubba kroppen med det svarta poly-wiggle garnet. Materialet kan var en smula besvärligt att dubba, men just poly-wiggle är att föredra framför en del andra polygarn då det har en hög glans och imiterar insektens svartglänsande kropp väl. Bind därefter fast två mörkkbruna eller svarta hjorthårsfibrer, en på vardera sida om kroppen. De ska peka snett neråt-bakåt, och ska sticka ut ungefär halva kroklängden bakom krokböjen. De imiterar ett av insektens benpar som den håller på detta viset både vid flygning och när den återfinns på vattenytan.

  Nu binds den vita vingen fast. Den binds på samma vis som man fäster vingen på en Rackelhane, men den görs mycket glesare, vingen skall vara mycket tunn. Den ska peka snett uppåt-bakåt och skall klippas av i höjd med krokböjen. Därefter binds hackelfjädern fast och lindas 2 varv runt krokskaftet, det skall vara relativt glest. Har man ett väldigt tätt hackel, typ Hoffman så räcker det med 1,5 varv. Man kan om man vill klippa rent hacklet på undersidan eller binda upp det med hjälp av bindtråden, så att inga hackelstrån pekar neråt, då står den bättre på vattenytan. Forma ett litet huvud av bindtråden, avsluta med två whip-finish knutar eller halvslag och flugan är klar. Lacka gärna huvudet.

© Bild och Text: Mats Sjöstrand 1999

Insekten kallas även för St. Mark's fly i England då den uppträder kring den 25 april, St. Mark's day.

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: