Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2000-04-17

English version
 

Kläckande fjädermygga
Av Laszlo Szabo

Kläckande fjädermygga

  Jag har hittills, för det mesta, gått mot "strömmen" när det gäller flugval för höstharren. Under en följd av åren på mina fisketurer mötte jag åtskilliga fiskebröder vid olika vattendrag och de flesta skakade på huvudet när de fick syn min fluga som satt på tafsen

  Stora ljusa och små mörka

  De jag träffade härom åren vid Glomma var inga undantag. Hur som helst, jag fångade fisk den gången också, på mina "stora ljusa" flugor. Om de fångade fisk på sina "små mörka" flugor eller inte vill jag inte kommentera. Vid fikapausen på strandkanten fick jag plocka fram alla mina "stora ljusa", till och med den jag fångade fiskarna med, fick jag klippa av från tafsen. Flugorna blev genast populära även för dessa fiskare.

  Bättre sent än aldrig

  Jag har tagit till mig de kritiska kommentarerna. Det händer numera att jag "prövar" en och annan "små mörk" fluga också. Vid årets höstfiske hade jag några som "prov" med mig. Det känns aningen genant att berätta att de "små mörka" var effektiva. En och samma fluga fångade ett tjugotal fiskar (samtliga återfick friheten) innan en större fisk tog med sig både fluga och tafs!

  Eget mönster

  Inte nog med att den är så effektiv utan mönstret är mitt eget. Kroken jag binder på är Mustad-80250, vriden och har ett stort gap. Där av min "djärvhet" att jag har kunnat gå ner i krokstorlek. Quill-kroppen gör flugan mera naturtroget, med andra ord, segmenteringen framträder genom quillens överlappande lindning. Mönstret fungerar även på regnbåge och öring. Prova!

  Fisketips

  Jag fiskar den med flytlina i vattenytan. Hemtagningen av linan gör jag mycket långsamt och med långa pauser, i stilla vatten. I strömt vatten driftande, där strömmen sköter om dess förflyttning. Om du är intresserad av att binda de "små mörka", så häng med!

 

Mönsterbeskrivning för Kläckande fjädermygga:
Upphovsman: Laszlo Szabo

Krok: M80250 #14-18 eller motsvarande
Bindtråd: Svart
Kropp: Påfågelquill
Thorax: Påfågelherl
Hackel: Tupphackel, dun eller grizzly
Huvud: Bindtråd

Bindbeskrivning:

Moment 1

1. Lägg en bädd av bindtråden över hela krokskaftet. Avlägsna fjun från herlets "rotände" ca 30 mm. Bind in herlet med den nakna/strippade änden, quillen. Linda framåt, bind av, och klipp av överflödigt material. Den strippade delen, quillen, bildar kroppen medan den fjunbeklädda delen bildar thoraxen.

Moment 2

2. Bind in hacklet och linda den framåt, bind av, klipp av överflödigt material och avsluta med några whip-finish.

Moment 3

3. Lacka quill-kroppen.

© Bild och Text: Laszlo Szabo 2000

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: