Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2000-07-03
English version
 

Rollkastet
- för fiske i trängda lägen -

Text & illustrationer: Thommy Gustavsson 

Rollkastet för trängda lägen  Plats för bakkast i ena riktningen är inte liktydigt med plats för fisk i den motsatta. Oftast är det väl så att öppningar i strandvegetationen nyttjas så ihärdigt av oss att fisken lär sig undvika dem. Eller att där simma utom räckhåll för varje form av kast.

  Där träden står inpå vattnet eller stranden sluttar brant rör sig fisken gärna närmare land. Ett känt faktum som grundas på de vanliga skälen - bra tillgång på föda och skydd. Här är inte överhandskast att tänka på och speykastet blir trots allt ibland lite för skrymmande. Switch- eller rollkast ger enda möjligheten till fiske.

  Rollkastet har sin plats, sin del, i fisket och praktiseras lämpligast med flytlina och flugor som fiskar strax under eller just i ytan, men kan med fördel också användas vid fiske med torrflugor bundna med CdC-fjädrar eller andra material, till exempel en Rackelhane eller Balsageting, som tål att dras på ytan utan att dränkas. Visst är det möjligt att uppnå rejäla kastlängder med också den här tekniken, som dock är bättre ägnad ett försiktigt kortdistansfiske under litet manöverutrymme.

  Rulla ut fluglina är okomplicerat. Det gäller bara att ha ett par saker i åtanke, vilka i vanlig ordning när det handlar om flugfiske mer utgår från känsla och avvägning än kraft och tvång. Spön med lång aktion och dubbeltaperade linor är som skapta för den här hanteringen, men de allra flesta spön klarar att med en vanlig WF-klump skicka ut flugan till fiskbar distans.

Instruktionsbilder för rollkastet
Klicka på bilden för större bild

  Öva att rollkasta

  Det här kastet fordrar inte bakkast i någon mening. Således förbereds det med att man viftar (switchar/rollar) ut lite lina framför sig och håller spöt riktat mot målet.

  Res så spöt i en lugn rörelse tills toppen pekar strax bakom lodlinjen. Handen hålls i höjd med käken... örsnibben. När man reser spöt och därmed sträcker linan bör toppen föras en aning lutad utåt - för att flugan inte skall haka i linan i framkastet.

  Spöt rätas upp i en kort paus innan kaströrelsen startas. Linhänget strax bakom ryggen tynger/spänner klingan från början i framkastet.

Viktigt är att spöt förs rakt i kastet  Så själva kastet: Pressa armen framåt, lätt uppåt. Tryck bestämt på med tumme och handled i en accelererande rörelse. Rak armföring utan häftighet. Spöt sänks lite i avrundningsfasen med spötoppen pekande lite uppåt från horisontalplanet i skjutläget. Armen nästan sträckt och handen just nedom axelhöjd när linan rullar iväg.

  Viktigt är att spöt förs rakt i kastet, så att "linringen" fortplantas eller rullar rakt utan att skeva, för att åstadkomma längd på kastet.

  Flugan dras loss ur vattnet och kastas framåt - lämnande en förhoppningsvis fint sträckt tafs efter sig.

© Text och teckningar: Thommy Gustavsson 2000

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

Kasta, flugspö, flugkast, kastteknik, öring, älv, lära sig, övning, öva, trångt, buskigt, träd, älvbrinken, buskar, mindre, småälvar, sjö, flugfiske, flugfiska. Träning ger färdighet. Träna ofta. Lär dig kasta med flugspö, Rollkast, Underhandskast. Teknik för att kasta med flugspö. Laxfiske. I trånga situationer. Inte plats för ett bakkast.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: