Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2000-07-19
English version
 

Driva, ett havsöringsparadis?

Av Jan Faltin

  Har nyss återkommit efter en veckas spännande havsöring o lax fiske i Driva, och med många erfarenheter rikare. Men också undringar om hur saker och ting kan fortgå utan ändringar i en sådan vacker älv.

  Det jag tänker på är hur sportfiskare kan plocka upp mängder av havsöring för att frysa ner och sedan sälja på löpande band. Här pratar man ej om att man fått en vacker fisk utan att man fått si och så många kilon.

  En person berättade om att han var uppe i 130 kilo, en annan ledde med bortåt 140 kilo fisk. Detta är erfarna så kallade fiskare, jag vill ej gå så långt att kalla dem för sportfiskare utan snarare något annat namn som ej passar sig i tryck. Flera av dessa fiskare bodde på platsen och borde väl veta bättre än att fiska på detta vis. De hade så bråttom att sömn inte var att tänka på, för att öringen gick till i stora mängder. De skyndade sig att plocka upp fisk medan en medhjälpare vadade ut och hämtade upp fisken och gick i land, allt för att inte någon annan skulle ta över denna speciella plats. Och så höll de på hela veckan när jag och mina fiske kompisar var på plats.

  När det gäller till exempel rengbåge så är det ingen som ifrågasätter att man får ta tre fiskar per dygn och kort, utan alla tycker att det är normalt och fullt tillräckligt. Att älven är väldigt vacker tror jag inte att dessa personer har någon tanke på och att kvoteringar måste göras för att spara på resurserna står väldigt klart efter en vecka i Driva.

  Att det ej handlar om flugfiskare vill jag poängtera. Det är maskfiskarna som står för dessa bravader. Jag provade själv med mask för första gången men nöjde mig med tre fiskar som vi för övrigt använde som matfisk under den vecka som vi stannade, eftersom flugfisket står mig närmast hjärtat.

  Jag fiskade med fluga och fick uppleva ett underbart nattfiske med både öring och lax. Den sist nämnda rätade för övrigt min krok så den var helt rak innan den lämnade mig med en stjärtviftning.

  Alla borde gå in för att fiska på ett rätt sätt, det vill säga inte ta mer fisk än man får göra i andra laxälvar. Endast på detta sätt lär man sig att värdesätta havsöringen på denna vackra plats i Norge.

Till sist vill jag passa på att tacka för den fin servicen och många underbara och hjälpsamma människor i trakten.

Jan Faltin, 2000-07-19 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: