Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-01-21

English version
 

Mega Diver
Presenteras av Niclas Andersson

Uppshovsman: Larry Dahlberg

Krok: Mustad 3366 (lätt krok) eller 34007 (saltvatten) strl. 2/0.
Tråd: En stark bindtråd. Själv använder jag s.k. Nylon thread
Stjärt: Pearl flashabou, Pearl crystal flashabou samt vita Big Fly fibres (Fishabou)
Framkropp: Vitt hjorthår

  Mega Diver är en fluga framtagen speciellt för gäddfiske av den amerikanske flugfiskaren Larry Dahlberg. Han ville skapa en fluga med attraktiva rörelser och som skulle föra rejält "oväsen" vid hemtagningen. Men framför allt skulle den kunna fiskas i ytan över mycket grunda bottnar. Den skulle också till sin storlek vara lätt att kasta.

  Resultatet blev en Mega Diver med trimmad framkropp av hjorthår och en bakkropp av flashiga syntetmaterial. Trimningen gör att flugan dyker vid intagningen och poppar upp igen då man slutar dra i linan. Vid dykningen drar den med sig luftbubblor ner i vattnet och ger därmed ifrån sig ett poppande ljud.

1. Bind in stjärten som består av en riklig bunt Pearl flashabou, därefter en lika stor bunt vita Big fly fibres (Fishabou) och slutligen en mindre bunt Krystal flashabou. Total längd 25-35 cm. Håll samman fiberspetsarna och borsta framåt med en gammal tandborste för att göra stjärten fylligare. Lacka bindtråden för ökad hållbarhet.

Steg 1.

2. Bind in hjorthåret i buntar med samma teknik som på en Goddard’s Caddis tills hela krokskaftet ser ut som en buskig igelkott. Avsluta med två whipfinish knutar och lacka.

Steg 2.

3. Tag flugan ur städet och trimma hjorthåret helt platt på undersidan. Därefter skall flugans främre halva klippas till en konformad nos med spetsen mot krokögat. Av de bakre hjorthåren klipps endast de allra längsta, så att flugan får en "dykkrage". Du kan eventuellt förse din Mega Diver med ett vegetationsskydd av nylon.

Steg 3.

© Text & bild: Niclas Andersson
Besök gärna Niclas hemsida www.flyfishphoto.com/

Tillbaka till artikeln: Vårgädda - exotisk och nordisk

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: