Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-02-08

English version
 

Popham

Text och foto: Wolfgang von Malottke

Popham, bunden av Wolfgang von Malottke

 

  Det finns många vackra och komplicerade klassiska laxflugor i en uppsjö av olika böcker, likaså finns det oftast många olika varianter av samma fluga, så även med Popham. Jag tänker inte gå in på alla olika mönster som finns till den här flugan utan koncentrera mig på det som finns med i George Mortimer Kelson's bok "The Salmon fly" från 1895 som i mitt tycke har det vackraste mönstret till denna fluga som ursprungligen skapades av en Mr. F. L. Popham.

  Flugan som ni ser på bilden är bunden på en 9/0 krok, och av skäl som naturen råder över kan man inte använda original material till allt. Det gröna i vingen ska vara Amazon papegoja eller liknande, och det är samma med det röda, som enl orginalmönstret ska vara röd Ara papegoja, som visserligen kan hittas i dom storlekarna, men det är något som jag misslyckats med. Denna fluga är från början en grilsefluga, så den skall egentligen bindas i mindre storlekar upp till ca: 3/0.

Uppshovsman: F. L. Popham

Tag: Skall vara av oval guldtinsel och ha samma längd som avståndet mellan krokspetsen och bakkanten av hullingen.

Tail: Består av en Guldfasantopping samt en Indian Crow(IC) eller två.

Butt: Svart struts herl.

Kropp: Tre lika stora delar som börjar bakifrån med:
Nr: 1 mörkt röd-orange silke ribbat med oval guld (fin) buttad med en eller två IC över och under samt svart strutsherl.
Nr: 2 Guldgult silke ribbat och buttad som förra.
Nr: 3 Ljusblått silke ribbat med oval silver (fin) buttad som dom tidigare.

Vinge: Byggs upp av först Guldfasan tippetsfibrer, som man sedan lägger en sektion med Guldfasanstjärt (jag har använt Amherst pga storleken) över dessa så att den trycker ner tippetfibrerna, meningen är att båda ska skönjas under huvud vingen som består av grön Amazon-papegoja, ljust brun melerad kalkon, röd Ara, Bustard samt Mallard och topping.

Sida: I mönstret så står det att vingen ska innehålla Pärlhöna, denna ska egentligen ligga ihop med de andra materialen i undervingen, men som ni snart märker är det väldigt korta fibrer på dessa fjädrar och detta gör att det bara fungerar i väldigt små flugor. Jag har därför valt att göra som jag sett på väldigt många antika flugor att lägga pärlhönan som sides.

Kinder: Blå Chatterer (Cotinga) vilken är väldigt sällsynt så använd Kungsfiskare.

Horn: Fiber av Blå-gul Ara stjärt.

Huvud: Svart struts herl (som jag skippar i de flesta fall)

  Nu kommer som alltid när det gäller klassiska flugor problemet med att få tag i material. Vi börjar med "Indian Crow" som inte är en, utan fem olika arter, och alla nästan omöjliga att komma över, dessutom är namnet ganska missvisande då alla arter kommer från regnskogen i Sydamerika. Använd fjädrar från guldfasannacken mellan tippet och topping som ser ganska lika ut som IC eller till mindre flugor röd Vävarfågel, annars så får ni färga fjäder och använda flugan ovan som mall eller gå till min hemsida och klicka på material i menyn, där finns alla arter på bild.

  För "Blå Chatterer" så finns det flera olika bra substitut. Kungsfiskare, Paradis, Tanager, Pitta samt Fairy Bluebird av vilka Kungsfiskaren är lättast att hitta i butiker.

  "Bustard" är ett samlings namn på en massa olika fåglar med det gemensamt att alla tillhör familjen trappar, jag går inte närmare in på olika arter nu men den vanligast förekommande i flugbindningen är "Kori trappen" från Afrika. Använd Spräcklig Kalkonfjäder istället om du inte anser dig ha råd med att hosta upp mellan 2000 - 8000:- för ett par Kori, skillnaden blir mindre än man tror när man tar ut några fibrer. "Ara" samt "Amazonpapegoja" är ju båda fridlysta, men bland det enklare att hitta på laglig väg genom att så många finns som tamfåglar. Hör med vänner och bekanta samt djuraffärer/sjukhus som ofta vingklipper fåglar så hittar ni nog mer än ni behöver.

  Gör ni inte det så är det färgad fjäder av kalkon, gås eller svan som gäller.

Lycka till med bindandet .

© Text & bild: Wolfgang von Malottke 2001
http://www.wolfgangs.se/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: