Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-04-14
English version
 

Hållare för tuber, foto av Anders Isberg

Så fäster du tuben i bindstädet

Text & foto: Anders Isberg

En blind eye hook med krokskaftet nedfilat till en taperad form med oval profil håller alla typer av både hårda och mjuka tuber i säkert grepp speciellt om du dessutom lindar en gles spiral med välvaxadbind tråd längs hela krokskaftet.

  Att binda tubflugor innebär oftast lite problem, eftersom vanliga bindstäd har en chuck som är konstruerad för att klämma fast en krok och inte hålla en tub. Det finns visserligen specialtillbehör till vissa städ, som gör att man också kan fästa tuber, men denna utrustning kostar en del extra, och antalet tuber som går att fästa blir begränsat både vad gäller längd och grovlek.

  Ibland har det i flugfiskelitteraturen beskrivits att en stoppnål skulle vara en bra lösning. Man nyper då fast denna i städets chuck, varefter tuben kan träs på nålen. Jag har provat, men problemet med denna metod är att stoppnålen måste vara tämligen grov, och då förmår städets käftar inte att nypa till ordentligt. Dessutom börjar tuben nästan undantagslöst snurra på nålen, och det är svårt att binda på tuber med stor innerdiameter, om nålen inte är tillräckligt grov. Men just en grov nål är svårast att nypa fast i städet. Skulle det ändå lyckas, kan passningen mellan tub och nål lätt bli för god, så att flugan sedan blir svår att få av från nålen, eftersom man alltid minskar tubens innerdiameter något när man drar åt med bindtråden - åtminstone på mjuka tuber.

Därför har jag i flera år använt en annan metod som är mycket enkel och billig, och som gör att tuben verkligen sitter ordentligt fast medan jag binder, men ändå gör det lätt att ta loss den färdigbundna flugan. Dessutom kan metoden anpassas till alla tänkbara tubmaterial och grovlekar.

  Ursprungsidén kommer från Poul Jorgensens bok "Salmon Flies" och går ut på att man fäster en blind eye hook städet och sedan trär upp tuben på denna. Tuben ska träs in ända till krokböjen, varvid böjen låser fast tuben och hindrar denna från att snurra. Den här konstruktionen blir verkligen stabil! I Jorgensens bok beskrivs metoden för stela tuber, men jag har vidareutvecklat idén för tuber i mjuka material och även för tuber, där det finns ett visst glapp då man trär på dem.

  Börja med att ta fram en enkel lax-krok i storlek ungefär 4/0. Krokskaftet bör ha en längd av cirka två tum. Har kroken stålöga, så klipper du av detta med en avbitare. Om krokböjen är mycket tvär, så fattar du kroken med två tänger och bänder något för att få en mjukare böj. Sätt därefter kroken städet och fila till hela krokskaftet från spetsen till böjen, så att det blir ganska kraftigt taperat och slutar i en spets. Se samtidigt till att du filar krokskaftet till en något oval profil.

  Jag kan lova att nära nog alla tubmaterial sitter säkert på en på detta vis tillfilad krok, till och med koppartuber. Binder du på mjuka tuber, trycker du ner dessa en aning i krokböjen. Ovaliteten och den mjuka böjen gör att dina tuber inte kommer att snurra när du lindar och drar åt bindtråden.

  Om glappet vid användning av vissa tuber ändå skulle vara för stort, så lägger du först en gles bindtrådsbädd med väl vaxad tråd längs krokskaftet. Din tub kommer då att sitta mycket säkert men är ändå mycket lätt att ta loss när flugan är färdig.

© Foto & Text Anders Isberg 1997

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: