Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-05-24

English version
 

Faltin’s Black & Red
Text: Jan Faltin

  En havsöringsfluga, som vid test fiske har visat sig väldigt fångstgivande. Havsöringen har tagit den väldigt hårt. Jag fiskar den med flytlina och sjunktafs, så att jag kommer ner lite extra mot botten. Ta hem den långsamt, och var beredd med mothugg. För Baltak-fisket (Tidaholm) förtynger jag den med guldskalle där är den väldigt effektiv. Nästan alla stora fiskar har tagit på denna fluga, trots att jag provat andra flugor har dom föredragit denna kreation i svart och rött.

Faltin’s Black & Red
Foto: Jan Faltin

Uppshovsman: Jan Faltin

Krok: Mustad 4196 streamer: #6-#8

Tråd: Svart

Förtyngning: Guldskalle

Tag: Fin, guldtinsel

Butt: Röd - Stretchnylon

Stjärt: Svart Tempelhunds hår med rött angelhair

Kropp: Svart Crystal - Chenille

Hackel: Svart, stort, kroppslindat hackel

Sidor: Rött fluorescerande antron

  Börja med att binda in guldtinslet under krokböjen, och linda en tät och fin tag därefter skall stretch nylonet bindas in och en konformad tag och butt formas. Ta sedan och stryk ut en droppe med superlim, detta för att förhindra att vassa havsöringständer och regnbågar skall repa sönder nylonet.

  Sedan är det dags att binda in en stjärt av svart tempelhundshår, samt några strån av angelhair i rött på båda sidor av stjärten, samt några strån uppe på den samma.

  Därefter är det dags för chenillen, repa av en bit så att tråden blir synlig och bind sedan in den, nu är det dags för fjädern att bindas in i toppen, efter att man strykt fibrerna bakåt. Linda med jämna varv chenillen till en fin kropp och stryk samtidigt chenillen bakåt mellan varven så blir kroppen jämn.

  Bind så in antronet, dvs sidorna, som skall nå lite längre än halva kroppens längd. Därefter skall fjädern lindas med jämna varv längs hela krokskaftet, håll undan antronet och gå så nära det går, släta till och linda det återstående av fjädern bakom inbindningsstället. Detta för att få med det mjukaste fibrerna av fjädern som ger mer volym och liv till flugan. Avsluta med att göra ett fint huvud, lacka 2- 3 gånger.

  Denna fluga har jag även bundit på enkel laxkrok, fast då med vinge, och resultatet verkar vara mycket bra. Återstår bara att Salmon salar tycker det samma, intresse har redan visat sig.

Bästa hälsningar Jan Faltin © 2001

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: