Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-07-01
English version
 

Fiberglass Fly Rods
bok av Victor R Johnson och Victor R Johnson Jr

 

Fiberglass Fly Rods, av Victor R Johnson och Victor R Johnson Jr.

  Victor R Johnson och Victor R Johnson Jr. Far och son ansåg att det var dags att dokumentera glasfiberspönas historia. Detta mynnade ut i ett verk som har undertiteln "The Evolution of the Modern Fly Rod From Bamboo to Graphite".

  Glasfiberspön ute vid vattnen idag är sällsynta även om det fortfarande nytillverkas och säljs sådana i det dyraste segmentet på marknaden. Författarna skriver i sitt förord att de uppmuntrades i sitt arbete av Doug Merrick och Walton Powell. Författarna berättar att dessa killar är nyckelfigurer i historien och att de är stolta över sina glasspön. Dessa spöbyggare förknippas ju oftast med splitcanespön.

  Bokens förord har skrivits av Leon Chandler. Med sina dryga femtio år hos Cortland har han haft god möjlighet att följa utvecklingen inifrån. Detta kommer väl tillpass i vissa passager i boken. Författarna redogör för den historiskt intressanta frågan om vem som egentligen var först med flugspön av glasfiberarmerad plast. Det fanns två herrar som aspirerade på att först lyckas bemästra det nya materialet. Läsaren får en god populärvetenskaplig bild av hur dessa klingor av "skräddarsytt" material tillverkades förr och nu. Bland annat finns det gott om information om varför vissa klingor förefaller att ha en spiralliknande yta. Genom åren har det förkommit ett antal olika varianter på plastkvaliteten vilket de redogör för utan att de svävar ut i det blå…

  Boken är som en nostalgitripp för de som varit med om glasfiberspönas era. Samtidigt som det blir ett stycke industrihistoria. Bitvis beskrivs utförligt spelet bakom kulisserna. De redogör för var vissa klingor tillverkats men som sedan har monterats av spöbyggare under eget namn. De olika firmorna har klassificerats efter geografisk placering i USA. Några genuina custombyggare finns med precis som ett kapitel om några av de europeiska firmorna. Bla Hardy, Pezon et Michell och ABU. Men vi kan också läsa om den utvandrade svensken Bill Phillipson som gjorde karriär på andra sidan atlanten.

  Om Hardys tillverkning får vi veta att klingorna initialt tillverkades hos Fisher i USA Som sedan byggde upp en likadan anläggning och sände den till England. Storyn om hur JET set serien med sitt dubbelbottnade namn skapades i början av sjuttiotalet beskrivs. Allt hette ju JET set på den tiden, men namnet associerar också till deras rådgivare John E Tarrantino. Extra intressant eftersom det med fog kan sägas vara Hardy som var benchmark under den perioden. Dessutom var det Hardy ägda företaget Fibatube som fick fart på spömonterandet ute i stugorna.

  Det finns ett parti i boken där The Ritz Variopower – spöet med klinga av glasfiber såväl som cane – beskrivs.

  Boken torde vara en källa att ösa ur för samlare såväl som för de som minns epoken. Den är rikt illustrerad i svartvitt med foton och utdrag ur äldre redskapskataloger såväl som gamla annonser. Dessutom kan det vara extra roligt att studera vilka spölängder och linklasser som var i ropet på den tiden. Ett utmärkt komplement till Martin J Keans Classic Rods and Rodmakers.

ISBN 1-882418-24-7, Utgivningsår 1996. Stort format,176 sidor. 19,95 US Dollar. Häftad.

© Anders Johannesson / Åmål 2001

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: