Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-07-05
English version
 

Selective Trout
av Doug Swisher och Carl Richards

Selective Trout, by Doug Swisher and Carl Richards

  Ett välkänt standardverk i nyutgåva av Doug Swisher och Carl Richards. Tandläkaren och teknikern slog sina huvuden ihop skrev boken som blev startskottet för de hackellösa torrflugorna. Boken gavs ut första gången år 1971. Första utgåvan har sålts i över 150 000 exemplar. Sedan dess har det blivit ett flertal böcker för de båda författarna. Dels tillsammans, men även var för sig. Mest känd av de övriga torde Fly Fishing Strategy vara.

  Författarna har omarbetat och utökat jubileumsutgåvan efter trettio år och ytterligare sextio säsonger tillsammans. Bland annat finns ett nytt kapitel om terrestrials och ett flertal kläckningskartor. De senare kanske har ett mindre värde för den skandinaviske läsaren.

  Förordet är skrivet av Joe Brooks. Redan i första kapitlet, Science and selectivity framgår det att författarna är helfrälsta på imitationsteorier. Deras erfarenheter från hemmavattnen har övertygat dem om att mönstret betyder mest. De har experimenterat med olika tafs- och flugkombinationer. Resultatet blev att tafsspetsen ej påverkar i den utsträckning man kanske skulle kunna tro. De anser att värdet av rätt fluga kommer att öka med stigande fisketryck och färre vatten i framtiden. Dessutom så fångas fisken oftast flera gånger om i USA.

  Av bokens arton kapitel finns det allt från insekts identifiering till nattfiske med våtfluga och musimitationer. Tyngdpunkten ligger dock på fiske med dag- och nattsländeimitationer samt hur dessa binds. Dessutom har de begrepp som super hatches för mayflies såväl som för caddis. Dessa beskrivs i egna kapitel. I kapitlet Streamside Procedure får vi ett exempel på hur författarnas STREAM LOG ser ut. Det är en förtryckt dagbok för observationer avseende insekter och väderförhållande. Detta är något de lägger stor vikt vid under allt fiske.

  Boken kommer inte att kännas lika ny för dagens flugfiskare som den gjorde när första utgåvan kom 1971. Detta eftersom vi har vant oss med hackellösa torrflugor och imitationer i största allmänhet. Men den är i allra högsta grad rykande aktuell.

  Boken är rikhaltigt illustrerad med teckningar och fotografier. Dessa är så gott som uteslutande i färg. Dave Whitlock har tecknat.

  En verklig klassiker som har en välförtjänt plats i alla bokhyllor.

  Inbundet kapitälband som gränsar till foliant, 261 sidor. Utgiven på The Lyons Press. Utgivningsår 2000. ISBN 1-58574-038-1. Engelsk text. Pris 40 US dollar.

© Anders Johannesson / Åmål 2001

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: