Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-07-16
English version
  

The Technology of Fly Rods, av Don Phillips

The Technology of Fly Rods
av Don Phillips

  Don Phillips. Teknikern och marknadsföraren som under ett antal år byggde spön under namnet Flycraft Associates på kvällar och nätter. (För de som inte känner igen namnet direkt så beskrevs hans produkter i FiN av Lars Ivarsson för ca 20 år sedan). Genom sitt arbete för United Technologies Corporation hade han tillgång till de bästa teknikerna inom materialområdet på "strumplästs" avstånd. Efter att ha pensionerats år 1989 flyttade han till Miami för att fiska och spela golf på heltid. Dessutom spenderade han ett år för att skriva sin bok om flugspön. I bokens acknowledgments finns hela USA med verkar det som...

  I bokens förord av Erniest Schweibert får läsaren historien om hur Theodore Gordon Flyfishers hade en paneldiskussion år 1973. I panelen fanns E Garrison, H Steere och E Anderegg. I auditoriet fanns D Phillips. Sedan började boronet bli allmänt bekant. Året efter hade Phillips tagit med ett plagiat av Leonards 37L byggt av rymdmaterialet boron. Detta provkastades med en gammal engelsk silkeslina i festsalen på hotell Essex House!

  Schweibert drar paralleller i förordet med videoapparater och datorer. Det är inte alltid den bästa tekniska lösningen vinner i det långa loppet. Citat, "There were only two general types of graphite available to rod manufacturers, during all the hyperbole over modulus of elasticity in recent years, althoug propretary types of graphite existed only in the minds of the copywriters who happily seduced the the angling world".

  Nåväl, boken är ingalunda boronets höga visa. Det är en opartisk teknisk bok om flugspön. Den börjar med en genomgång av den allra äldsta tekniken från flugfisketidernas begynnelse fram till dagens material och värderingar. Den är illustrerad med gamla öglor och andra tillbehör. Vidare beskrivs tillverkningsprocessen från cane till dagens kommersiella material.

  Ett av kapitlen heter "Rod Design Requirements". Där redogör författaren för vilka krav som ställs på produkten och hur de balanseras mot varandra för att nå den bästa kompromissen. En kommersiell spöbyggare måste beakta att ett bygge som optimerats i ett avseende kan tex ge allt för stora reklamationskostnader.

  Boken har vidare ett kapitel om material egenskaper. Där redogörs för vad som egentligen händer när ett spö böjs. Vidare finns ett stycke om ""the rule of mixturens"" troligtvis extra intressant för den som vill studera vad som finns bakom vissa typer av materialdata. I korthet handlar det om att det som står inte alltid visar den egentliga sanningen.

  Hemmamontören kan hämta god bakgrundsinformation om hur en ryggrad uppstår i en klinga av armerat plastmaterial. Dessutom redogörs för de olika typer av tvärsnitt som förekommit i kapitlet om Taper and Cross Section. Vidare finns det mycket att hämta om olika typer av komponenter på djupare nivå än vanligt.

  Bokens sista kapitel avhandlar "The Fly Rod Design Process". Ett kort men intensivt kapitel. Allt från "make’em and brak’em" till regelrätta beräkningar. Här framgår att ej heller Don Phillips har förklaringen till Garrisons gåta om hur han kom fram till sin "Impact Factor". Detta har ju som bekant gäckat de som kan sin Garrison…

  Avslutningsvis, boken har en bra teknisk ordlista som kommer väl till pass för den som inte är väl bekant med bokens alla tekniska termer. Bokens referenslistor till patentnummer och tidningsartiklar (amerikanska) i ämnet är fenomenal.

  En snäv bok av en tekniker för tekniker vid första anblicken, men också för de spököpare och byggare som vill tränga djupare in i ämnet . Tyvärr saknas Phillips konstruktionsekvationer för flugspön.

  Utgivningsår 2000. Engelsk text, stort format. 116 sidor av tjock, glättad kartongliknade kvalitet. Utgiven av Amato books. Pris 19.95 US dollar. Häftad. ISBN 1-57188-190-5. Finns även som inbunden.

© Anders Johannesson / Åmål 2001

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: