Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-10-08
English version
 

Bare ett kast til, av Staffan Lindströms

Bare ett kast til

  Så heter Staffan Lindströms debutbok. Författaren är välkänd skribent från de norska tidningarna såväl som från TV. Hela boken präglas av en rejäl portion praktisk fiskeerfarenhet. Den är ej traditionellt upplagd utan har ett antal teoridelar varvat med fiskehistorier. Teoridelarna har en färg på rubrikerna och historierna en annan dessutom skiljer typsnittet för respektive kapitel. Dessa är blandade om varandra. Många av historierna ger läsaren många tillfällen till eftertanke om vad flugfiske kan handla om. Dessutom är det en stor portion dråplighet inbäddat som extra krydda, inte sällan med svenskt inslag. Underbar läsning helt enkelt. Teoridelarna håller hög klass de också och visar hur kreativ flugbindning kan vara för den som binder för att ha något i änden på tafsen för att fånga fisk. En del av mönstren är verkligen nyskapande. Vad sägs om att använda en limpistol för att bygga/binda gammarus nymfer? Eller diabolokulor för luftgevär…

  Fisketaktik och sättet att presentera flugan ligger författaren varmat om hjärtat. "It’s the driver" som han påpekar. I ett av kapitlet får vi oss en underbar episod om svensken som fick ett tips om vilket mönster som gällde vid ett tillfälle. Sedan skulle ju mönstret bindas och prepareras på ett mycket speciellt sätt. Här skrattar läsaren som på så många andra passager i boken.

  Boken har dessutom en översikt av norska fiskevatten.

  Emellanåt delar han ut en och annan känga som kanske inte är så vanligt. Bl.a tar han upp IMBS fenomenet för moderna flugspön. Detta exemplifierar författaren med minnen från en kastkurs. En redskapstillverkare får sig en spark för att vakna i ett annat kapitel. Författarens frispråkighet är ovanlig, kanske rent av unik i dessa sammanhang. Drag under vadarna skulle man med fog kunna säga.

  En riktigt fräsig bild tipsar oss om hur spektakulärt det kan bli när inte vadarna räcker till. Hur många av oss har packat in en trappstege i fiskevästen?

  Själv längtar jag redan efter Lindströms nästa verk. Det finns egentligen bara en enda ursäkt för att inte rusa iväg och köpa boken omedelbart. Det skulle vara att i god tid sätta upp den på önskelistan till jultomten…

  Utgiven år 2001 på Naturförlaget. Bokklubben Villmarksliv ANS. Inbunden, 203 sidor rikligt illustrerad i färg. ISBN 82-7643-196-8.

  

© Anders Johannesson / Åmål 2001

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: