Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-10-18
English version
 

Videofilmen New Zealand Trophy Waters
Här recenserad av Niclas Andersson

  Jag måste direkt göra klart en sak, jag är och förblir förtjust i flugfiskevideos där just flugfisket ligger i centrum, inte kvittrande fåglar, vajande blommor, och storvuxna träd. Vill jag se sådant tittar man på någon av de många naturprogram som idag finns tillgängliga via TV. Jag vill ha hård, tvättäkta, "fiskeporr". Filmer där spektakulära hugg avlöser varrandra, brutala rusningar, höga hopp, och stora, riktigt stora fiskar landas och återutsätts. Just en sådan film, utan naturtjafs, men med ett ruskigt actionladdat flugfiske, är "New Zeland Trophy Waters". Här möter vi helt vanliga Nya Zeeländare som pysslar med allt ifrån att vara fårfarmare till lärare, inga professionella flugfiskare eller guider finns med. Detta ger filmen en härlig "äkthetskänsla" och höjer direkt trovärdigheten, inga fejkade hugg här inte.

  Som tidigare nämnts är detta "fiskeporr" på högsta nivå. Under tre dagar få vi följa fyra flugfiskare på jakt efter det bästa Nya Zeeland har att erbjuda en flugfiskare. Man besöker endast s k "trofévatten" och så vitt jag såg så kan den minsta öringen som landas i filmen ligga på strax över 2 kilo, och ja den största utan några som helst problem över 6 kilo. Till råga på allt landar man dessutom mängder med fisk, och just detta drar faktiskt ner betyget något. För trots att jag älskar att se sekvenser med stora fiskar, så på en film som är 80 minuter lång så känns det efter en stund ganska enformigt. Lägg dessutom till att de som filmat och redigerat inte direkt är några proffs, även om man vid något tillfälle i början av filmen antydde just detta. Men å andra sidan så är "New Zealand Trophy Waters" en film som skall visa hur fantastiskt flugfisket kan vara på Nya Zeeland, ocn inte minst visa att man i ett och samma vatten, under en och samma dag, kan landa 4-5 öringar där samtliga är trofér, d v s över 10 Ibs. När man dessutom gör det med sight fishing så ligger pulsen på över 300.

  För oss som haft möjligheten att besöka och fiska på Nya Zeeland vid ett par tillfällen, blir detta vad som krävs för att ringa och boka en ny flygbiljett till nästa vinter. En sak som jag båder gillar och hatar, är att man inte nämner några namn på de strömmar man fiskar, inte ens var man befinner sig. Jag hatar det för att jag själv givetvis vill besöka just dessa vatten, men jag gillar det för att man på detta sätt bevara dessa fantastiska strömmar från ett hårt fisketryck. Fisketrycket har dessuotm ökat markant de senaste åren på Nya Zeeland, och många upplever att fisket blivit betydligt sämre och svårare.

  I filmen "New Zealand Trophy Waters" visar man verkligen att för den äventyrslystne och aktiva flugfiskaren finns det fortfarande vatten med ett sådant öringfiske att man tveklöst kan kalla det världens främsta. För att då summera mina intryck av denna film kan man säga följande: "en fiskeporrfilm för den som om och om igen vill se monsteröringar landas och återutsättas i kristallklara vatten, men för naturfanatikern bör man returnera filmen till sopnedkastet och slå på SVT".

Niclas Andersson 2001 ©

Besök gärna Niclas hemsida
http://www.flyfishphoto.com/

 

Tillbaka till filmsidan

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: