Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-11-06

English version
 

C.D.C. Emerger
Presenterat av Sean Andrews

CDC Emerger, tied and photographed by Sean Andrews
Foto: Sean Andrews ©

  Jag är inte säker på ursprunget till detta enkla mönster. I Europa är den förmodligen känd som en C.D.C. kläckare och i Amerika såg jag ett mönster som påminde om denna fluga, som kallades RS2 emerger.

  Jag började först binda den för eget bruk eftersom jag ville ha en fluga som hängde i ytfilmen. Den fungerade så bra att jag nu binder två varianter av den i olika färger. I den första varianten använder jag peccary (vildsvin) för stjärten och fettar in flugan med flytmedel så att den hänger precis i filmen likt en no-hackle Dun, men mer varaktigt.

  I den andra varianten används brun Z-lon för stjärten i stället för peccary. Detta gör att flugan hänger mycket lägre i filmen. Jag använder ingen floatant när jag fiskar den här flugan eftersom jag vill att den skall hänga så lågt som möjligt i filmen, som en kläckare. Knuten på detta sätt är flugan baserad på den underbara flugan, the Sparkle Dun, av Craig Mathews, men använde C.D.C. till vingen istället för hjorthår.

  Den har visat sig vara exceptionellt bra i alla möjliga omständigheter, huvudsakligen att efterlikna kläckande dagslända men passerar också som kläckande midge.

  Tidigare i år fiskade jag i de norska bergen tillsammans med två medlemmar av det Nya Zeeländska flugfiskelaget, Mike Stent och Derek Nees. När vi kom fram till floden vakade fisk överallt. Vi prövade åtskilliga flugmönster men ingenting tycktes fungera. Det fanns inga tecken på insektsliv på vattnet. Då hittade jag några av dessa flugor i min flugask, bundna med Z-Lonstjärt, och började fånga fisk oavbrutet med dem. Sen dess har jag använt flugan i Amerika denna höst där den fungerat exceptionellt bra både i Missourifloden och flera Spring Creeks som en Baetis kläckare.

  Jag ser nu fram emot att pröva den till våren när de första Olives börjar kläcka.

Krok: Vanlig torrflugekrok (Tiemco 100)

Stjärt: Peccary fibrer eller brun Z-Lon

Kropp: Natur dubbing, blandad grå och olive.

Vinge: 2 C.D.C. fjädrar, bundna "back to back"

Bild och text: Sean Andrews 2001 ©
Sean Andrews, professionell flugbindare.

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: