Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-05-05

English version
 

Red & Green Hot Chilli Pepper Shrimp
av Petru Dima


Red & Green Hot Chilli Pepper Shrimp, by Petru Dima
Foto: OT. Ljøstad, Norsk Skogbruksmuseum

  Inspirationen i färgkombinationen har jag fått av en fluga med nästan samma namn " Chilli Pepper" bunden av en amerikan: Phil Strobel. Hans fluga är mycket enklare, men jag tyckte det var kul att inspireras av en liten röd het paprikas färger och att döpa flugan därefter. Den röd/gröna färgkombinationen är en lyckad kombination även ur fiskesynpunkt. Den uppfyller alla förutsättningar att bli en så kallad "killer". Jag har inte fiskat med flugan, men det tänker jag att göra under årets lax/havsörings säsong.

  Det som är nytt är sättet att tvinna silke. Tekniken att blanda olika material eller olika färger av samma material i kroppsuppbyggnaden öppnar dörren för fantasin. Kroppen blir inte bara vackrare utan blir också mycket starkare. Den traditionella silkesinbindningstekniken gör att det räcker att en fisk hugger en gång i flugan så är kanske en halv timmes arbete vid bindstädet spolierat då silket snurrar upp. Med min inbindningsteknik där trådarna håller i varandra gör att flugan ev. kan "repareras" med sax och lite snabblim. Fördelarna är uppenbara och jag vet att många flugfiskare kommer att uppskatta detta. De kan nu återgå till att binda vackra flosskroppar till sina laxflugor. De som binder bara för att fiska och vill ha enkla och effektiva flugor kommer att bara vifta med handen och säga "trams". För mig personligen är det viktigt att fiska med vackra flugor. Det är minst halva nöjet. Andra halvan är själva fiskandet och mötet med älven.

  Mönsterbeskrivning (engelsk):

Hook: Mustad 80500 BL size 2/0.
Tag: 8 twisted yellow/gold thread.
Tail: Golden pheasant red body feather.
Body: Two parts: Rear half, 8 strands of braided floss - two yellow and six red; between the two halves, black cock hackle and under/over three peacock sword fibres as veiling. Front half, 8 strands of braided floss - two yellow, two black and four red. Over/under the front half, four peacock sword fibres as veiling.
Front hackle: Black cock and Guinea fowl died orange.
Head: Red

Flugan vann 2002 Mustad Scandinavian Open, öppna klassen, Kat. 8.

Petru Dima 2002 ©
Foto: OT. Ljøstad, Norsk Skogbruksmuseum

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: