Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-05-13
English version
 

Insektshåv för flugfiskaren

Hör ni som jag till de flugfiskare som brukar göra mindre insektsinventeringar när ni kommer till fiskevattnet så finns det numera ett mycket praktisk litet hjälpmedel för oss.

av "Honken"

  Behovet av att göra en mindre inventering över vilka insekter som just för tillfället är aktiva är alltid mycket intressant för oss flugfiskare. Man ser snabbt vilka insektsimitationer det är lönt att fästa på tafsen och på vilka nivåer i vattnet de befinner sig. De redskap som hittills har funnits att tillgå har varit mindre insektshåvar eller hemmatillverkade insektsnät (den typ man spänner upp i strömmen med hjälp av två längre och starka pinnar).

 Problemen med mindre insektshåvar är just att de har väldigt liten fångstyta. Det tar alldeles för lång tid att få en bra bild över hur insektspopulationen ser ut. Sen är de trots sin litenhet ändå ett extra tillbehör man behöver bära med sig.

  Det hemmatillverkade insektsnätet med pinnarna fungerar mycket bra men här är det också storleken som har varit problemet. Det tar för stor plats.

  Så resultatet har i alla fall för min del varit att jag uteslutit dessa hjälpmedel i min utrustning. Man har ju redan idag alldeles för mycket saker med sig och det man minst behöver är ytterligare redskap att bära med sig.

Quick Seine, Insektshåv för flugfiskaren

Men nu i vår har jag testat en "ny" grej från USA. Det är ett fångstnät som förvaras fastspänt och ihoppackat på håven. Det tar alltså ingen plats i den redan välfyllda västen eller fiskeväskan. Eftersom de flesta redan idag har en håv med sig på fisketuren så upplevs inte tillägget av utrustning som något negativt. Man märker inte av det förrän det ska användas, då man snabbt och enkelt vecklar ut det.

Fångstnätet heter Quick Seine™, säljs och tillverkas av firman Angling Designs i Denver, Colorado, USA.

Nätet är förpackat i en liten tygbag som fästs längst upp på håvhandtaget. När det ska användas drar man ut det ur bagen och fäster det runt om håvovalen. Det sitter säkert tack vare ett elastiskt band som är insytt i nätets ytterkant. Quick Seine™ finns i två storlekar och passar både ovala och runda håvar. Regular passar håvar i strl. upp till: 9 x 13 tum (B x H). Large passar håvar upp till strl. 10,5 x 18,5 tum (B x H).

Quick Seine, Insektshåv för flugfiskaren

Jag har som sagt testat detta håvtillbehör under vårfisket i år och det har fungerat mycket bra, det enda problemet jag har upplevt är att nätet ibland vill glida av håvovalen i mycket stark ström. Men det var absolut inget som hände ofta, utan man lärde sig snabbt hur kraftig ström nätet tålde och det användes därefter.

Jag har de senaste åren bantat min utrustning till ett minimum och jag är mycket skeptisk till att göra några tillägg till den befintliga utrustningen. Men som sagt så uppskattar jag detta hjälpmedel väldigt mycket efter vårens testfiske, så numera kommer Quick Seine™ att ingå i min fiskeutrustning när jag fiskar i strömvatten efter bl.a. öring och harr.

Bästa fiskehälsningar "Honken" 2002

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: