Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2003-01-19
English version
 

Elvelandet, bok av Erling Olsen

Elvelandet
av Erling Olsen

"En kärleksförklaring till Älven" –
så kan man tolka titeln och innehållet i den här boken.

Här presenterat av Petru Dima.

  Erling började tidigt känna älvens dragningskraft. Redan då blev han fascinerad av älvens mystik, av livet runt och under vattenytan. Han började också tidigt fiska med flugspö, och lärde sig snabbt uppskatta möjligheten att fiska efter älvens vackra silvriga "gåvor". Med åren blev han fast och idag efter 50 år av vandring med flugspö och fluga längs Norges älvar skrev han en bok.

  Varför skrev han en bok?

  När man är förälskad vill man skrika ut sina känslor. Man vill att alla skall veta. Den här boken är ett sådant "skrik". Den är Erlings kärleksförklaring till älven, sporten och de vackra lax och havsörings flugorna.

Boksida ut Elvelandet av Erling Olsen

De fantastiskt finna bilderna förklarar i färger vad han menar med en vis typ av "vatten karaktär". Flugan som passar bäst i jakten på älvens "silver blanka" laxar står på samma sida med bindbeskrivningen. Det gör han så, för att man inte skall kunna göra fel flugval! Pedagogiskt och lärorikt till och med för de "icke" läskunniga.

  Om bokens bilder kan jag bara säga: "en symfoni av färger för ögat". Erling har varit fotograf under sin yrkeskarriär. På hans vandringar genom naturen, har de professionella ögonen upptäckt vinklar, ljusets lek i älvens blanka yta, ögonblick ur tidens frammarsch, blommornas vackra färg och hundratals nyanser av grönt och blått. Allt det här och mycket mer har han fångat på film i ett mycket stort och omfattande bildarkiv. Ur denna skatt har han valt de bästa bilderna till sin bok. Bilderna talar sitt eget språk. Är man själv en naturälskare då blir man fascinerad av dem. Själv har jag nu suttit timmar i rad och bara tittat på bilderna i boken. Erling talar till oss med sina bilder. Han förmedlar spänningen, koncentrationen och väntan. Han berättar också egna tankar och funderingar. Han ställer frågor och ger svar. Mycket skickligt!

Erling Olsens flugask
Författarens flugaskar är fyllda med dyrgripar
som kan göra vem som helst avundsjuk.

  Under alla dessa år med kamera i en hand och flugspön i den andra, har han utvecklat en annan passion. Flugbindning. I början var han en betraktare av andras skicklighet i konsten att binda en laxfluga. Med åren har han själv blivit en mycket duktig flugbindare. Hans noggrannhet för detaljer, hans kunskap och nyfikenhet har utvecklats till en enorm respekt för den här "konstformen", och för alla dess utövare. Han visar lika mycket respekt för den som har börjat binda igår som för de som har lagt grunden till de så kallade "klassiska lax flugorna". Som stil är han en förespråkare av den klassiska stilen i modern tappning. Han försöker designa sina flugor i klassisk stil men använder en del ny/gamla material, så att flugorna blir fiskliga och förtroendeingivande. Bilder på hans mycket fina flugor finns överallt i boken. Det som är så fantastiskt bra är att det finns hänvisningar i texten på hur man fiskar med just den fluga som vi ser, varför, hur man väljer storlek … osv. Lärorikt, spännande och vackert, allt på samma gång!

  Men boken är inte bara ett enkelt berättande av hans äventyr längs älven. Nej! Den är hans sätt att förmedla den erfarenhet som han har lyckats samla på sig under åren. Han berättar om olika fiskesituationer med stor detaljrikedom, inte för att briljera, utan för att han vill att läsaren ska lära sig något. Han behöver inte bevisa någonting. Han bara berättar om sin egen syn på hur en lax eller havsörings fluga borde se ut, hur lax skall provoceras till hugg, hur man drillar en 8 kg havsöring på enhandsspö, … Det är vår sak att välja och bedöma vad som är bra eller inte bra.

  Jag säger inte att man måste ha boken i sitt bibliotek. Jag säger bara vad jag själv känner.

  Som flugfiskare efter lax och flugbindare är jag mycket tacksam för att Erling har spenderat hundratals timmar av sitt liv för att på några hundra sidor dela med mig av sina erfarenheter och upplevelser. Jag är djupt imponerad av hans inställning till sporten, till hantverket och av hans konstnärliga skicklighet att ta bilder.

  "Tack Erling för att du ville dela med dig av all denna kunskap som du har samlat under alla dessa år." Tack för att du finns och att du visar en möjlig väg för oss som går vilse. Tycker Ni att jag är överdrivet uppskattande?

  Köp boken och hör sedan av Er. Tycker Ni fortfarande att jag har överdrivit, då får jag be om ursäkt och blir beredd att köpa boken från Er.

Boken Elvelandet av Erling Olsen

Hälsningar Petru Dima © 2003

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: