Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2003-01-26
English version
 

Vulgatafiske vid klubbsjön en dag i juni
Av Ulf Bodén

  Efter en intensiv arbetsvecka såg jag fram emot en dags fiske. Jag skulle få följa med en bekant till hans klubbsjö. Den senaste veckan hade sjösandsländan börjat kläcka i sjön. Detta var en ny bekantskap för mig då jag några veckor tidigare gjort mina första kast med ett flugspö. Med ett genuint fiskeintresse och en stor portion tålamod, vilja och träning hade tekniken börjat arta sig.

 Sjön ligger i en otroligt vacker Sörmlandsmiljö. Barrskog och lövskog avlöser varandra blandat med ekhagar. Sjön är på cirka 20 hektar och har ljust och rent vatten. Det är ett fåtal fiskare där, vilket har medfört att fisken gärna och ofta söker födan nära land. Sjön håller öring och regnbåge av mycket god kvalitet.

 När vi efter en guppig resa på en skogsväg kom fram till sjön blåste det en hel del. Vi parkerade bilarna och gick ner mot båten. Min väns morfar har en båt liggandes vid ena stranden i sjön. Vi packade ner spön och väskor i båten och siktade mot sjöns andra sida. Där såg det ut att vara lä för vinden. Efter en kort tur så var vi framme. Ytan låg blank och vi såg ett par vak. Utefter strandkanten står en stor asp och detta brukar vara ett bra fiskeställe. Ner från aspen faller den ena godsaken ner efter den andra och det hade fiskarna lärt sig. Vi rodde försiktigt mot aspen och det verkande lovande. Vi kunde se ett antal sländor på ytan nedanför aspen. En efter en försvann de...

 Min vän knöt på en sjösandslända och la ut sitt första kast och PANG! Ett snabbt mothugg och fisken var krokad. Efter lite luftakrobatik gör fisken en rusning på 30-40 meter. Det måste vara en regnbåge säger vi till varandra. Regnbågen i sjön gör alltid rusningar som inte alltid står i proportion till fiskens storlek Efter 10 minuters fight simmar en blank fin regnbåge på cirka 2 kg med skarpt markerad sidolinje motvilligt in till båten. Efter en stunds beaktande krokas den försiktigt av.

 Vi fiskar av strandkanten, men inget mera händer. Vi bestämmer oss för att testa den andra sidan av sjön. Vi lägger till med båten vid ett par klippor och går iland för att testa fisket här.

Sjövy
Foto: Jonas Karlsson

 Precis där vi lagt till med båten står det en liten buske som är full av sländor. De sitter i busken och väntar på att vinden ska mojna. Jag kliver ner mot vattnet och knyter på en slända och lägger ut ett kast på måfå max 10 meter från land. Efter någon minut så försvinner flugan i en virvel och jag gör ett snabbt mothugg och tafsen går av! Men skam den som ger sig. Ny tafs och ny fluga. Jag lägger flugan på samma ställe som sist och det tar inte många minuter innan nästa hugg, nytt mothugg och fisk fast! Yes! Fisken gör en rusning och tar med sig hela fluglinan. Hoppas nu att jag lyckades med nålsknuten... Efter 10 minuter kan jag landa en otroligt vacker regnbåge på knappt 1 kg. Ibland frågar man sig hur en så liten fisk kan vara så stark. Efter en stunds beaktande krokas fisken försiktigt av.

Fångad regnbåge på fluga
Foto: Jonas Karlsson

Vi bestämmer oss för att försöka på första stället igen då vinden har mojnat. Vi fiskar oss fram mot aspen. Nu har fisken verkligen kommit igång. Det är fullt av sländor i luften och fisken vakar. Jag lägger ut ett kast i närheten av ett vak. Inget händer. Plötsligt vakar det på andra sidan av båten och jag vänder mig om för att titta. Då ropar min vän att en fisk har tagit min fluga. Varför nappar det alltid när man tittar åt andra hållet eller häller upp en kopp kaffe? Typiskt är det i alla fall. Jag gör i alla fall ett mothugg och tro det eller inte men fisken är fast. Denna fisk rusar inte utan står mest och tjurar vid botten. Vad är det för något? Det måste vara en öring i xl format tänker jag. Efter 15 minuter kommer det upp en regnbåge med en underkäkskrok i laxformat och knallröda sidolinjer.

 Efter denna dag var jag fast. Jag hade hört talas om flugfisket och vad det gjorde med sina utövare. "Tyvärr" kan jag bara verifiera det. Under sommaren blev det flugfiske cirka 2 gånger per vecka, medlemskap i en flugfiskeklubb samt en resa till Jokkmokksfjällen för fiske efter öring och röding. Inför kommande sommar är redan 2 fiskeresor bokade till min sambos förtret. Nu är det slut på medelhavsresor för min del!

Text: Ulf Bodén © 2003
Foto: Jonas Karlsson © 2003

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: