Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2003-05-07
English version
 

EMÅN
Av Jan Faltin

  För första gången besökte jag Emån, ett underbart vatten med långa anor som jag hade läst en hel del i från boken som Pelle Klippinge skrivit, så man kanske kan säga att jag visste lite grand om ån och dess öringar trots att jag ej varit här tidigare.

  Vattenståndet i ån visade sig vara bra, men vädret var kanske lite för fint enligt mitt tycke, jag såg fisk redan på min första dag och förväntningarna var av naturlig själ ganska höga efter den upplevelsen.

  Att sedan andra flugfiskare redan fått fisk innan vi anlände skruvade upp pulsen ytterligare, så man kan gott säga att man var ordentligt laddad för fiske dessa dagar. Så här på första turen så är det en hel del man vill prova nya flugor bland annat. Men även då klassiker som Em-Silver och andra nyare flugor som visat sig vara mycket fångstgivande i andra sammanhang skulle testas.

  Startade upp med en fluga som jag tagit både lax och havsöring på, nämligen mitt egna mönster Faltin’s black & orange. Men efter att jag fiskat hela förmiddagen med denna fluga och enbart haft ett hugg, så började det vara dags att ta en välbehövlig paus, och äta en riktig middag, lite väl tidigt men hungern styr ju som bekant.

  Efter att vi fått i oss lite mat så var det dags att knalla upp och börja fisket fram till 19.00 då det blir fiske stopp. På vägen upp träffade jag killarna från Edge Flyfishing, och av Mats fick jag hans giftiga tubfluga som han haft ett helt otroligt bra fiske med. Så nu blev det genast en ny fluga till att fresta öringarna med. Men för min egen del så hände det inget speciellt denna första dag, däremot så fick Leif och hans fiske kompisar fisk redan på morgonpasset.

  Jag och min fiske kompis Fredrik, startade vårat fiske runt 06.00, och det gjorde tydligen andra också, så vi var några stycken som skulle börja på den övre sträckan. Denna morgon kändes det mycket bra, det hade regnat under natten och nu duggade det lätt samt att det blåste.

  Precis ett sådant väder som jag tycker är perfekt för mitt öringsfiske, nu fiskade jag med ett mönster som M. Ingvarsson komponerat, och när jag fiskat mig ner mot Black Pool med denna fluga så sitter helt plötsligt min första Em öring på kroken ett riktigt hårt hugg.

  Efter en stunds kämpande i strömmen så följer fisken med in och jag kan backa den upp på strandbrinken. Uppskattar att den väger någonstans mellan 3-4 kg, och upptäcker sedan att min peang är i klenaste laget när man skall återutsätta en fisk, den sitter ordentligt fast under tungan och här skulle jag ha behövt en tång istället. Efter lite fumlande på grund av att fisken sprattlar och slår så får jag då till slut loss flugan och kan återutsätta fisken.

  Nu äntligen hade jag fått min första fisk, och jag kunde slappna av och fiska på ett helt lugnare sätt än tidigare. Efter den här fisken så blir det en paus på bänken, sitter och tittar ut över poolen och därute ligger det en stor sten mitt ute i strömmen. Några lärkor passar på att plocka åt sig några insekter vid kanten av vattenbrynet runt stenen, och då helt plötsligt hoppar en öring rätt upp mot fåglarna dom blev garanterat lika skärrade som jag blev. Var det bara en tillfällighet eller körde verkligen öringen bort fåglarna från sitt revir? Jag tror åtminstone att så var fallet.

  Nu visste jag var det stod en mycket fin fisk, och den skulle jag fresta med samma fluga som tidigare men den visade inget intresse under hela tiden som vi fiskade på den.

  När så klockan började närma sig 17.00 så säger Erkki att om jag vore som du så skulle jag gå runt och vada ut på nacken och lägga flugan bakom stenen så kanske du får den att hugga.

  Sagt och gjort, jag hade inget att förlora så jag gick runt och vadade försiktigt ut och började närma mig platsen, vid den här tidpunkten var det bara Leif och jag som fiskade här. Nu var vi på varsin sida av ån, och jag lade ut ett kast nerströms mot platsen där fisken stod, mendade linan en aning, hugg direkt, och det gick så fort så att jag nästan inte hann att reagera. Den här fisken ville på inga grunder flytta sig från sin ståndplats utan den körde bara ner huvudet hela tiden så det tog en bra stund att trötta den, så att den så småningom kunde styras mot stranden jag uppskattar den till 5 kg och när jag böjer mig ner för att lossa den så behöver jag inget göra för den saken sköter den själv med ett riktigt plask.

Jan Faltin © 2003

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: