Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2003-11-15
English version
 

Laxlek i Säveån

Av Jan Faltin

  Så var det dags för ett septemberbesök i Säveån för att försöka se eventuella laxar i sina lekbestyr. Jag stod och spanade ett bra tag innan mina ögon kunde skymta en laxstjärt, eller var det bara sjögräs som jag såg! Varför tog jag inte med mig polaroidglasögonen. Man blir osäker efter att man ansträngt sina ögon, men nu kunde jag se att det verkligen var lax, och ingen liten fisk heller.

  Vågar mej på en gissning, cirka 9-10 kilo så pass mycket väger nog denna laxhona ser så skymten av ytterligare laxar i hennes närhet, en laxhane på 3-4 kilo glider upp vid hennes sida, för att i nästa ögonblick bli bortjagad av en riktigt stor laxhane, en fisk som man kan drömma om att få på sin fluga, vilken vacker fisk.

  Den stora laxhanen ställer jämsides med honan, och glider sedan sakta bakåt samtidigt som han öppnar sin käft så att den lyser alldeles ljus, och lägger sig sedan på sidan och slår med stjärten för att efteråt glida ner i djupet igen. Detta, mina vänner är i sanningen ett vackert skådespel, i denna stund så börjar man att fundera i andra banor, tänk att under fiskesäsongen gör vi allt för att försöka fresta dessa laxar. Men nu när jag står här vid ån och bevittnar leken, så önskar jag att inga laxar som vandrar upp i ån skulle låta sig fångas, varken på fluga eller andra redskap. Att få se fiskar i dessa viktklasser på så nära håll det känns mäktigt.

  Men trots allt så är det inte många laxar som kommer upp för lek, när man ser dem på en och samma plats så får man lätt en uppfattning om att här finns det väldigt gott om lax. I sanningen så ligger det inte till på det viset, om man tittar på fångsterna för i år så ser det inte speciellt ljust ut.

  Efter denna upplevelse vandrar jag ner en bit för att försöka se fler fiskar, men vattenståndet i ån är väldigt lågt, så det gäller att smyga sig försiktigt fram om man skall se fisken. Här kan man inte direkt klampa fram, då ser man på sin höjd en virvel, och så är den fisken borta. Men eftersom jag inte har glasögonen med så går jag upp igen, och i samma stund hoppar en rödfärgad lax rätt upp i luften, nu skulle kameran varit med, vilken bild det hade blivit.

  Nu är jag tillbaka vid samma plats igen och kan skymta ytterligare 5-6 individer som står i strömmen efter varandra. Jag bestämmer mig för att i morgon igen åka ner till ån, men med kamera och glasögon, om turen håller i sig kanske jag får en vacker lax på bild trots allt.

  När vi återkommer följande dag så finns alla grejor med, och nu kan vi se fiskarna tydligare än vad jag gjorde igår. Vi får återigen se dom stora laxarna som bråkar om ståndplatserna, och som har fullt upp med att jaga undan dom mindre friarna, men eftersom dom inte ger sig så lätt blir det ett enda revirjagande.

  Nu ser vi även öringar som leker på andra ställen i ån, och jag passar på att fota så mycket som det går, och jag kan bara hoppas att bilderna blir bra. När vi så vandrar neröver så ser jag en ljus skugga mellan träden, så jag säger till Leif och Peter, vänta här så går jag ner och tittar efter vad det är.

  Då jag kommer fram ser jag en laxhane som ligger med buken upp, fisken har inte legat länge och vikten 8-9 kilo kan nog stämma, och inga tydliga skador syns på kroppen heller så jag kan inte gissa vad som hänt. Jag passar på att vända den på rätt köl, och tar så ett kort innan den så småningom får glida iväg samtidigt som jag tänker vilket slöseri, men så är det ju i naturen trots allt.

Mvh Jan Faltin © 2003

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: