Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-02-28
English version
 

Vefsnaelva
- snart en "Död älv", om vi fortsätter vara passiva -

  En bland de finaste norska älvarna, Vefsna, är på väg mot en miljökatastrof.

  Starka ekonomiska intresse vill bygga ut hela vattensystemet med vattenkraftverk. (Statkraft)

  Samtidigt har parasiten gyrodactilus-salaris fått fäste i älven och laxstammen är decimerad. Som detta inte vore nog, i en färsk rapport från NINA redovisas att så många som 97 % av de undersökta fiskarna var hybrider. Dessa korsningar mellan vildlax och havsöring är sterila, så om den här trenden fortsätter några år till kommer älven att vara tom.

  Lokala sportfiskare och miljömedvetna människor, med stöd från hela Norge har bildat en förening som skall arbeta för att uppmärksamma problemet Vefsna. Men de har inte en lätt uppgift och tiden är knappt om man skall hinna ikapp och bryta den negativa trenden.

  Vi har inga konkreta förslag till vad och hur man skall göra för att bli kvitt med dessa problem. Men vi stödjer föreningens arbete med allt var vi kan.

  Norwegian Salmon Association uppmanar alla er som känner för miljön i Skandinavien och speciellt för "salmonidae" arterna i våra vatten, att visa er solidaritet och stöd för våra norska vänners kamp. Varje litet bidrag är uppskattat och betyder mycket. Börja med att gå in på vår hemsida och sänd ett protestbrev till Norges Miljöminister Børje Brende. Gå in på föreningens "Vern Vefsna" Internetsida och informera er om det aktuella läget.

  De svenska, danska och finska sportfiskeföreningar uppmanar jag att anmäla sig som stödmedlemmar. Utan en bra ekonomisk förutsättning, kan "Vern Vefsna" inte utföra ett betydelsefullt arbete. Men också det höga antalet medlemmar i föreningen ger styrka och mod till dem som aktivt arbetar varje dag med dessa tunga uppgifter.

  Ett gott ord höjer moralen, men det räcker inte i ett sådant hopplöst fall när allt händer på en gång.

  Problemet i Vefsna har varit uppmärksammat i ett norsk Tv program "Shrödingers katt". På NRK’s hemsidan ni finner också länk till NINA’s rapport. Läs den och ni kommer säkert att förstå att Vefsna är i ett krisläge.

  Varje insats från alla oss andra, gör att föreningen "Vern Vefsna" blir starkare och att deras hopplösa situation blir uppmärksammat. Till de svenska läsarna: "- Glöm inte att en del av Vefsna är blågult. Så sluta vara passiva och ta fighten."

  Jag vädjar till Er alla att våga visa att ni bryr Er.

Norwegian Salmon Association
Petru Dima

http://www.norwegian-salmon.com/salmon/index.php
http://www.vernvefsna.com/

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: