Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-05-16
English version
 

Fore and aft', av Tomas Olson ©

Fore and Aft'
Text & foto: Tomas Olson

  Även om denna flugan inte är min egen absoluta favorit, så vill jag gärna peka på en metod att binda flugor. Det är flugor med familjenamnet "Fore and aft' -med andra ord flugor med dubbla hackel.

  En av fördelarna med dessa flugor är, att det bakre hacklet bär upp tyngden från krokböjen bättre än de traditionella stjärtspröten. Välbekanta flugor som t ex Buzz Hackel och Renegade ingår i denna flugfamilj. Jag använder gärna en typ av fore and aft'-hacklad fluga, där det bakre hacklet är fyra krokklasser mindre än fronthacklet. Fördelen med detta är att hackelspröten får en större anliggningsyta mot vattnet än då hacklet står mera vinkelrätt mot ytan. Dessa flugors sätt att flyta medger också att de kan rulla med vinden på ytan, och alltså fiska lika bra med krokspetsen snett åt sidan eller uppåt. Framförallt använder jag de här flugorna i strömmande vatten, och fiskar dem då på samma sätt som stora Variantflugor.

Fore and aft'

Krok: Lätt torrflugekrok 10-14.
Hackel: Medium Dun, Badger, Cream, Ginger eller annat tupphackel, som motsvarar vingfärgen på de dagsländearter, som är vanligt förekommande där Du fiskar.
Kropp: Hackelstam uppmjukad i vatten. (Den kan dock uteslutas).

Text & foto: Tomas Olson ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: