Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-06-13
English version
 

Ätranlax… den tionde!
Jan Faltin

   Med det menar jag inte att antalet fångade laxar är tio, snarare ett lyckligt fiske datum när allt helt plötsligt stämmer, om det nu kan göra det när det gäller laxfisket. Att bli riktigt klok på detta fiske är inte det lättaste här i världen som man kan försöka sig på.

  Men just denna dag kändes det helt rätt att pröva fisket, vattnet gick med 12 kubik och vädret det var mulet och inte alltför blåsigt, en nackdel var ju förstås att dom börjat med ett större arbete i Garvareforsen, dom skall tydligen gräva ner en bredbandskabel där. Så var och en kan ju själva räkna ut att laxen blir störd av detta arbete.

  Detta var ju ingen höjdare direkt, och absolut inget som man räknat med när man åkte iväg till Ätran från Göteborg. Men efter att arbetet slutat för dagen, och grävmaskinen var uppkörd så lade sig lugnet så småningom till slut. Någon timme senare så visade sig konstigt nog lax på detta ställe igen och förhoppningarna steg om att det kanske gick att få fisk där trots allt.

  När klockan började närma sig 18.30 så låg platsen i skugga för solen som bröt sig fram mellan molnen, och det kändes på något konstigt sätt att laxen inte var långt borta. Jag hade precis lagt ut linan när det hugger, och helt plötsligt så sitter min första lax för säsongen på min fluga, gissa om det kändes skönt.

  Slingan gick och jag spände upp den mot spöt, den gick sedan fram och tillbaka några gånger runt ståndplatsen innan den började komma mot mig och jag fick veva in linan i expressfart, nu stod laxen helt plötsligt alldeles nedanför mina ben.

  Jag försöker att få laxen att gå ut igen, men den står envist kvar på samma plats i strömkanten lyfter så mitt flugspö lite högre upp, och då händer det som man aldrig vill uppleva när det gäller laxfiske, kroken lossnar retfullt och det härliga laxruset som jag kände rinner av mig och frågorna kommer istället, vad gjorde jag för fel? Är det kroken som är dålig eller vad?

  Vadar så upp från ån och sätter mig ner för att ta mig en kopp kaffe, det är aldrig fel det känns genast lite bättre efter att man tagit en paus. Tittar därefter på min fluga och bestämmer mig för att slipa kroken, när jag så är helt nöjd med detta så muttrar jag för mig själv, att nu räcker det med att laxen tittar på kroken för att den skall fastna.

  Så äntligen är det min tur att börja fiska igen, jag kommer så sakta fram till platsen där laxen tog min fluga, men denna gång är det ingen fisk som visar intresse, men det kunde jag väl räknat ut, men hoppas kan man!

  Så ser jag helt plötsligt en lax som välver sig i ytan på nacken och säger högt för mig själv att nu är du min! Fiskar mig så snabbt ner mot nacken och lägger ut men inget händer på första eller andra utlägget. Nu lägger jag i stället mitt tredje kast långt ner till höger på nacken och linan sveper väldigt nära kanten laxen hugger direkt, och den här gången känns det att den sitter ordentligt. Den försöker att gå över nacken, men jag sätter ordentligt med press direkt och ger den ingen möjlighet till detta.

  Laxen kör runt där nere och går runt, för att senare bjuda på ett vackert hopp och en rusning innan den lugnar ner sig lite, nu kan jag trötta ut den och försiktigt styra in den mot land, och efter en del fumlande med att försöka få ett fast grepp om en hal stjärtspole så får jag då äntligen upp min första lax i år.

Jan Faltin © 2004

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: