Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-12-18
English version
 

Kalax Flugtestare

Test av KalaX Flugtestare
Recension av "Honken"

  Jag hade stora förhoppningar på denna produkt innan leverans. Erfarenheterna av att produkter inte så ofta lever upp till ens förhoppningar är tyvärr många.

  Glädjande var dock att denna produkt fungerade ganska exakt som jag hoppats.

  Jag har själv länge funderat på hur en sådan apparat skulle kunna konstrueras. Har länge saknat möjligheterna att testa nybundna flugor. Hittills har jag varit tvungen att spola vatten i badkaret och dra dem fram och tillbaka. Har dock inte varit speciellt nöjd med detta då man bara ser flugan uppifrån.

  Men med denna apparat kan man testa alla möjliga sorters flugor på ett jättesmidigt och snabbt sätt. Det behövs inga långa förberedelser. Bara att bära fram maskinen, fylla på vatten, koppla på strömmen och köra, allt gjort på en minut.

  Apparaten är liten och smidig. Jag hade lite farhågor innan leveransen att den skulle vara stor och klumpig.

  Maskinen klarar med bravur att visa hur flugan uppför sig i vattnet. Olika material uppför sig på olika sätt i vattnet. Nu kan du jämföra vilket material som lämpar sig bäst olika flugor. Du får ett snabbt svar på om flugan är rätt bunden så att den uppför sig "rätt" i vattnet. Ni kommer att bli överraskade på hur ofta era flugor "simmar" fel. Nu ser du direkt effekten av förtyngningens placering på kroken, vinglängdens påverkan på flugans hållning i vattnet m.m.

  Även mycket intressant att se effekten av att använda rätt knut till olika flugor. Knuten har mycket stor inverkan på hur flugan "simmar".

  Hittills så har denna recension varit enbart positiv och jag tycker verkligen att flugtestaren är bra. Men givetvis så finns det brister.

  Jag tycker att brukshandvisningen är i enklaste laget. Borde ha med tydligare beskrivning. T.ex är det en fördel om man för ner en spötopp eller liknande som flugtafsen är bunden i för att inte tafsen ska hänga på påfyllnadsrörets underkant. Utan spötopp så klättrar gärna flugan i strömrörets ovankant.

  Apparaten som jag testade är ej säkerhetsmärkt. Användandet av vatten och el samtidigt kräver vaksamhet. I och för sig är det lågspänning in i apparaten men denna får man från en 220 v strömadapter. Så försiktighet bör beaktas.

  Maskinen är en aning högljudd. Detta var faktiskt mycket störande vid längre användning.

  Men för att summera; jag gillar verkligen denna apparat. Säkert en stor hjälp till alla seriösa flugbindaren. Priset är inte så farligt, ungefär som ett lite finare flugbindarstäd. Tiden får utvisa om den är hållbar, första intrycket är som sagt övervägande positivt.

  Perfekt present till den flugbindare som redan har "allt"

Recenserat av "Honken" 2004

För mer ingående information, bilder recensioner videoklipp besök tillverkarens hemsida: www.kalax.net

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: