Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-12-27
English version
 

Bokrecension av Johannes/Åmål

Bokomslag; Royal Coachman, by Paul Schullery

Royal Coachman
The Lore and the Legend of Fly-fishing
by Paul Schullery

  Författaren är en av de stora ikonerna "over there" med en produktion på närmare trettio böcker hittills, antingen som författare eller medförfattare. Hans första renodlade bok om flugfiske var The Orvis Story - utgiven 1980 - tillsammans med Austin Hogan.

  Schullery är historieprofessor vid två amerikanska universitet och har varit intendent för Museum of American Fly fishing. Detta borgar för ett synnerligen proffessionellt resonemang kring det tema med variation som bokens undertitel, The Lore and Legends of Fly-Fishing, antyder.

  Inledningsvis får vi följa hans väg från att ha arbetat som ranger i Yellowstones nationalpark till sitt första "riktiga" jobb på museet i Vermont som intendent. En av bokens passager upptar ämnet "Trout Bum". Där dyker många triviala frågeställningar upp som ställer läsarens eventuella förutfattade meningar på hårda prov. Vem har rätt att göra anspråk på titeln? Vilka krav ställs? Kan man vara i vilken ålder som helst för att hanka sig fram på ströarbete bara för att kunna fiska maximalt? Boken ger oss onekligen en del svar och andra författare svar på tal!

  Han belyser en mindre omtalad bok i det tidiga fiskets historia som bara finns i ett enda känt exemplar. Boken sägs ha hittats år 1954 av den kände bibliofilen Karl Otto von Kienbusch, New York. Dess titel är "The Arte of Angling" från år 1577 och skriven av William Samuel. Boken beskrivs som anmärkningsvärt lik Izaak Waltons "The Complete Angler" som gavs ut 80 år senare! Vi får dessutom inblick hans syn på hur vi flugfiskare är beredda att acceptera tesen om hur Dame Julia Berner fiskade.

  I ett av kapitlet slår han fast att han gärna skulle avstå en rejäl slant för att ha fått vara med i en riktigt gammal redskapsaffär för att bättre kunna förstå utvecklingen till dags dato. Vidare får vi hans analys av Dry-Fly Culture så som den växte fram på Halfords tid.

  Den som intresserar sig för redskap som ar tillverkade enligt konsthantverkets alla regler hittar trevlig läsning i ett kapitel som heter Arts and C-rafts.

  Boken har fjorton kapitel, nästan alla lika spännande för en skandinavisk läsekrets som för den inhemska.

  Royal Coachman by Paul Schullery, Simon & Schuster's förlag. Inbunden med skyddsomslag. 25 X 21 cm, 220 sidor. ISBN 0684865971. Utgivningsår 1999. Engelsk text.  Amazon.com

Denna presentation är inskickad av Anders Johannesson 2004

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna bok till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: