Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2005-08-06
English version
 

Ismopuppan. Foto: Johan Nygren 2004 ©

Ismopuppan - så gör du den...
av Johan Nygren

  Under senare år har Ismo puppan låtit tala om sig som en riktigt bra harrfluga. Upphovsman är Ismo Hyvärinen i Kiruna, och med hans originalfluga som förebild har jag snidat egna puppor, och här följer en beskrivning över processen. Där jag gjort på annat sätt än Ismo har jag angivit det.

  Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Här är det som behövs i material och verktyg. På bilden saknas färger och penslar. Jag använder Humbrols modellfärger.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Skär till balsan i rätt format, dvs. ca 4 x 4 x 15 mm. Skär en grund skåra på undersidan, från mitten av biten och ut genom ena kortsidan. Skåran ska vara lika lång som krokskaftet. Ett tips är att göra många puppor på en gång.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Blanda till epoxylim, det behövs bara lite. Lägg en sträng längst skåran. Tryck dit kroken, men inte mer än att skaftet ligger i våg med balsan. Glöm inte att lämna 1-2 millimeter fri för ben och huvud.
Ismo snidar till formen på pupporna innan han limmar dem på kroken.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Snida nu till formen grovt med en vass modellkniv. Kroppen ska ha formen av en cigarr, alltså inte så smal vid huvudet. Stjärten ska smalna av ganska tvärt, och inte vara långsamt avsmalnande. Längst fram på undersidan ska kroppen ha formen av en köl. Detta för att benen inte ska spreta ut för mycket.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Formen finslipas med ett fint sandpapper. Ta det försiktigt så du inte tar för mycket.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Lägg nu pupporna i blöt 30 sekunder och låt dem sedan torka. Av vattnet reser sig de ytliga fibrerna, och dessa putsar du bort med fint sandpapper.
Detta moment hoppas Mäster Ismo över. Han använder tvåkomponents epoxyfärg, och den är så tjock att den döljer eventuella fibrer.

Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Nu ska pupporna målas. Det är ett tidskrävande moment, eftersom originalet består av fyra olika färgfält - svart, gul, grön och brun. För att uppnå bästa resultat bör färgen få torka innan nästa färg appliceras. Det går lättare om du har något att hålla flugan med, en hackeltång, peang e.d.

Foto: Johan Nygren 2004 ©
  Pupporna lackas enligt bilden ovan.

  

Imsopuppa. Foto: Johan Nygren 2004 ©

  Avsluta med att lacka puppan. Vi har upptäckt att vanligt Super Epoxylim fungerar alldeles utmärkt och ger en fin och hård yta. Den fyller dessutom ganska bra, och döljer eventuella skavanker. Här ser ni originalet (till vänster) och min kopia.

  Eftersom Ismo lackar med epoxyfärg behöver han inte lacka sina puppor, då de får en stark yta direkt.

  När lacken torkat är det dags att slutföra flugan med ben och huvud. Benen består av fibrer från en borste eller pensel. Har du tur hittar du fibrer i rätt färg: bärnstensgul. Originalet har dock färgade ben, så antagligen är det svårt att hitta rätt färg. Jag gjorde det lätt för mig och använde brunaktiga fibrer direkt från en borste.

  Två ben ska peka bakåt och vara ungefär lika långa som kroppen. Det är när du fäster in dessa ben som det visar sig om du format kroppen rätt. Det gäller att kroppen är smal längst fram, som fören på en båt, så den inte tvingar ut benen för långt från kroppen. Benen ska alltså löpa en liten bit under kroppen för att sedan peka utåt.
De två frambenen är enklare. De ska peka ut 90 grader från kroppen och inte vara för långa.

  Lycka till och skitfiske!

Johan Nygren/Bigsalmon 2004

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: