Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2005-12-10
English version
 

Går det att "fejka" en kläckning?

  I mitten av September 2005 beslutade jag och min trogna fiskekamrat att besöka ett välkänt strömmande vatten i Västergötland (Tidan vid Baltak), där vi ödslat mycket tid och pengar genom våra 6 år som flugfiskare. Och eftersom vi bor i dom södra delarna av Sverige, så var vi som så många gånger förr på jakt efter Regnbåge och Öring.

  Det enda som skiljde våran resa från dom övriga var att vi på vägen dit lovordade varandra att enbart fiska med torrfluga.

  Och att fiska med torrfluga i detta vatten är lättare sagt än gjort… Men vi tummade på det, och den efterlängtade dagen såg sin början. Min kamrat Markus gick nerströms och jag promenerade förväntansfull uppströms.

  Efter någon timmes blindkastning med dom traditionella höstflugorna Geting och diverse nattsländor utan resultat, fick jag syn på dagens första vakande fisk. Med en liten myr imitation i tafsänden och ett stort hopp om att dagens första skulle hugga smög jag mig upp och lade ut flugan några meter ovanför fiskens ståndplats…. Den lilla imitationen dansade fint på strömmen emot fisken och tanken var given…. Den måste ta!! Några kast senare med perfekt precision hade jag fortfarande inte fått med mig någon middag hem till Morsan.

  Okej, fel fluga tänkte jag och slängde mig ner i flugasken efter nya mönster Jag behöver inte gå in på vilka mönster, men cirka 10 stycken senare hade den fortfarande inte tagit nån av mina kreationerna.

Fångst av regnbåge. Foto: Magnus Karlsson © 2005

  Fisken fortsatte att vaka med jämna mellanrum och några kläckningarna hade inte synts till på hela dagen. Så jag beslutade mig för att helt enkelt försöka "fejka" en kläckning av någon insekt. Valet blev en Royal Coach Man. En fluga som jag aldrig nånsin lyckas lura Regnbågen eller Öringen med. Självklart högg inte fisken på denna fluga heller, men jag fortsatte med tänkandet att någon gång måste den ta. Jag kommer inte ihåg antalet kast jag gjorde, men tippar på att i det tjugonde försöket small till i ytan och flugan försvann med ner i djupet. Varför beslutade sig till sist Fisken för att ta ? Ren nyfikenhet? Eller hade jag lyckas "fejka" en kläckning? Jag borde kanske tillägga att ytterliggare 3 stycken Regnbågar fick se sig lurade på samma sätt, med helt andra mönster.

En liten fiskehistoria av
Magnus Karlsson från Jönköping © 2005

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: