Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2006-02-07
English version
 

Presentation av DVD film

 Örretjakt i Norge og Sverige DVD-omslag

Ørretjakt i Norge og Sverige
Er titeln på denna norska fiskefilm.

  Filmen är upplagd på ett kul sätt. Tre killar; Flemming Wilberg, Morten Minde, Tore Magnus Nilsen, är ute och fiskar sent på säsongen. Sittandes på stranden berättar de om sina fisketurer under gångna säsong. Vi får se sekvenser från både Norge och Sverige. Både stillavatten- och älvfiske. I Sverige fiskar de bla. i Hökensås och Vindelfjällen.

  Filmen bjuder på jättefina fiskesekvenser, proffsigt klippt och filmat och emellanåt ur lite ovanliga men mycket intressanta perspektiv. Även musiken som är mycket passande, är ett fint komplement utan att ta överhanden någon gång.

  All tre fiskarna visar stor respekt mot fångad fisk, inget onödigt luftande av fångad som fisk visas högt upp i luften under långa perioder, utan man visar snabbt upp fångad fisk för kameran (ofta med fisken kvar i vattnet) sen sätter man försiktigt tillbaka den. Samtliga fiskare använder även håvar som på ett milt och mjukt sätt nätar fisken.

  Det känns skönt att se en fiskefilm som är lite lågmäld och jag känner igen mitt eget sätt att fiska i många sekvenser. Man har sett alldeles för många fiskefilmer där högljudda fiskare skriker och gapar, tjoar och tjimmar. Därför är det med stor tillfredställelse att se dessa proffsiga flugfiskare visa upp sig med stor respekt för natur, omgivning och fisken. Visst visar även dessa fiskare glädje (och det ska man givetvis) över sina fångster men på ett mer passande sätt som bättre hör ihop med den omgivning de befinner sig i.

  Filmaren har verkligen legat i för att få med fina fiskebilder där man kan se fisken i vattnet. Även insektbilderna är mycket vackra.

  Sekvenserna där imitationerna flyter på blankstryk får en att själv känna förväntan innan fisken stiger och tar flugan, trots det bara är på film. Det egna fiskesuget stiger enormt under dessa sekvenser.

  Filmen ska ses som en fiskenovell, den bjuder som sagt på fina fiskesekvenser och man längtar verkligen efter årets första torrflugefiske. Filmen bjuder inte på några direkta lektioner i flugfiske utan det är mer att bara sitta ner och njuta av allt fint fiske. Några pekpinnar delas heller inte ut, utan dessa killar berättar rätt upp och ner om sina upplevelser.  

  Förutom själva filmen bjuder man på lite extra material och här är väl det enda klagomål jag har. Man kunde gott bjudit på lite mer.

- Det man får är tre flugmönster; Stor strömslända, Busen och en nattsländepuppa.

- En mycket kortfattad entomologipresentation

- Till slut en knut för att binda fast flugan i tafsen.

  Det hade funnits utrymme att ta upp lite tips om fisketeknik och lite mer ingående över hur insekterna de imiterar uppför dig i vattnet och hur dessa ska fiskas.

  Men helt klart är att detta är en film jag kan rekommendera. Varning ska dock utfärdas, längtan efter första torrflugefisketuren blir bara värre efter du sett på denna film ;-)

Honken © 2006

 

Filmen marknadsförs av Danicafilm

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna DVD till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: