Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2006-06-11
English version
 

Test av flugspö

Horizon TRS, 8'6", Klass 4
Recension av "Honken"

Horizon TRS8'6" klass 4

  Jag har testfiskat med för mig ett nytt flugspöfabrikat. Ett Horizon TRS 8' 6", AFTM 4. Enligt produktinformationen så har spöt en mörkgrön högglansig klinga med mörkgröna lindningar. Rullfästet är av typen up-lock med inlägg av imbuya. Spöt har medium/fast aktion och levereras i spöpåse och corduratub och har som samtliga Horizonspön 10 års garanti.

  Mitt första intryck är att det är mycket lätt (endast 85 gr). Rullfästet är ett skruvrullfäste med skruvring som skruvas från botten och upp mot handtaget. Vackert design. Korkkvaliten är klart godkänd, visst är där lite korkspackel ilagt men det finns på de flesta spö idag då första klass kork är väldigt sällsynt. Klingan är mörkgrön med tvåbenta snakeringar med gröna lindingar, päronögla som toppring och längst ner mot korkhantaget sitter ett krokhållare (gillar vi!). Holklindningarna är också gröna men har en dekorrand i guld. Finishen är bra förutom kanske ett mycket litet minus för en del lacklindningar som har lite ojämn lacktjocklek. Men för ett spö i denna prisklass är det helt OK.

  Enligt mitt tycke har spöt en klar toppaktion. Jag började testen med en klass 4 lina som spöt är klassat enligt tillverkaren och det fungerar utmärkt. Man har bra linkontroll men spöt känns lite lite underklassat. Överhandskast går bra att skicka ut hela linan men vid fiske då man behöver roll-, reach- och switchkasta vill jag nog gå upp en linklass.

  Och mycket riktigt när jag sätter på en klass 5 lina fungerar det bättre. Man kastar lätt ut hela fluglinan och man har bra kontroll vid andra kastsätt. Jag testade även att hänga på en klass 6 lina och spöt bär denna lina galant förutom kanske när man har väldigt mycket lina ute. Då känns spötoppen en aning vek. men det är ju inte så konstigt då spöt är klassat för klass 4. Alla linor jag använde var av WF-typ. Har man en annan typ av lina så kan säkert klassningen upplevas lite annorlunda.

  Men sammanfattat så är spöt mycket prisvärt. Om man vill ha ett välbyggt, lättkastat spö och gillar toppaktion så är detta spöt för dig. Det är även mycket positivt med 10 års garanti och sen som grädde på moset ingår en mycket praktisk spötub i cordura.

Jag och en kompis testade även spöt i riktigt fiske. Han fick på en regnbåge på 3 kg och hade en tafsspets på 0,12 och det var inga problem att landa fisken utan tafsbrott. Själv fick jag ingen fisk men det kan jag väl inte skylla spöt för ;)

"Honken" 2006 ©

Rekommenderat pris från importören: 2695 kr (gällde 2006-06-11)
Generalagent och försäljning:
h2o Flugfiske

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2018

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: