Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2006-10-14
English version
 

Styla palmérflugan i en plasttub

Av Gunnar Johnson

  En god vän konstaterade att palmérflugorna i min ask såg "våtflugestylade" ut, medan hans alltid blev så spretiga att de till och med hade svårt att bryta genom vattenytan och sjunka. Han utgick från att det var hans bristande bindrutin och fingerfärdighet som gav det sämre resultatet.

  Men även mina palmérflugor ser ibland nog så spretiga ut när de lämnar bindstädet. Med en mycket enkel metod ger jag dem emellertid den rätta formen. Genom att fukta naturmaterial - till exempel hackel - i ljummet vatten, så kan de ges en form som de sedan behåller efter torkning. Det gäller såväl lösa hackelfjädrar som efter det att fibrerna lindats runt krokskaftet.

  Idén att blöta en fluga för att styla om den, är inte ny och har tidigare presenterats i olika fisketidskrifter. Men här presenteras en förbättrad teknik, nämligen att använda ett litet plaströr.

Bild 1. Gunnar Johnson © 2000

1. Om man upplever att den färdigbundna palmérflugan ser för yvig och spretig ut och man hellre vill ha hacklet mer strutformat bakåtriktat...

Bild 2. Gunnar Johnson © 2000

2. ...håller man flugan med huvudet uppåt under en kran och spolar den med ljummet vatten samtidigt som man stryker hacklet bakåt. Därefter skjuter man en plasttub med lämplig diameter över flugan och låter den torka. Här sitter den för fotograferingens skulle i städet, men i praktiken lägger man den lämpligen på ett bord.

Bild 3. Gunnar Johnson © 2000

3. När flugan är helt torr dras plasttuben av. Med fingrarna stryker man därefter de hopklibbade hackelfibrerna bakåt och justerar flugan till rätt form.

Text och foto av Gunnar Johnson © 2000

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: