Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-04-02
English version
 

ST Epoxy Streamer Black

Av Stig Torniainen

ST Epoxy Streamer Black, av Stig Torniainen ©

  Med denna typ av streamer har jag haft bra öringfiske i flera strömmar i Jämtland. Den är ganska lätt att binda och den innehåller relativt lite material, men det krävs en del övning för att få dem snygga. Jag gör den i två varianter, antingen med Shimmer hair eller med Angel hair i vingen.

  Båda är syntetiska vingmaterial vilket gör att de inte suger upp vatten och därigenom kan man göra stora flugor som ändå blir lätta att kasta.

  Angel hair är en tunnfibrig och stark flashabou som rör sig väldigt lockande i vattnet och reflekterar ljuset på ett fantastiskt sätt. I vattnet får streamern ett transparent utseende, ungefär som småfiskar ser ut. Det finns i ca 65 färger.

  Shimmer Hair är ett syntetiskt vingmaterial som innehåller strån av Angel hair. Det ger fylligare vingar på streamern. Det finns i ca 15 färger.

Krok: Partridge BMN #10-14
Tråd: Vit
Vinge: Shimmer hair black och polar white eller Angel hair black ice och pearl gold
Gälar: Polar aire röd
Ögon: Epoxy eyes 4,8mm
Huvud: 5 min epoxy lim

ST Epoxy Streamer Black, av Stig Torniainen ©

  Jag brukar lägga två lager med epoxylim på huvudet. Det första för att det ska finnas en grund för de självhäftande ögonen att sitta på. När det härdat fäster jag ögonen och lägger därefter det andra lagret epoxy.

  Min erfarenhet är att du då får ett mycket hållbarare huvud. Det blir lite mer omständigt och tar lite längre tid, men det är det väl värt.

  Trots att vingen är relativt lång är det sällan jag upplevt att fisken bara nafsar i den. Min teori är att ögonen fungerar som huggpunkt och fisken brukar sitta ordentligt krokad.

  Jag gör också denna streamer i andra färgkombinationer. Tänk på hur bytesfiskarna ser ut i ditt vatten och använd de färgerna i vingen.

  Eftersom dessa vingmaterial finns i så många färger är det bara att ta fram städet och experimentera, och som sagt, denna streamer är en riktig ”killer”.

Stig Torniainen 2007 ©
http://flugfiske-stig.blogspot.se/

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2018

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: