Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-06-11
English version
 

Test av flugspö

River Fly Fishing, Harmony 9', Klass 5-6
Recension av "Honken"

  Jag har testfiskat med för mig ett nytt flugspöfabrikat. Ett 3-delat River Fly Fishing Harmony 9', AFTM 5-6
(Modellbeteckning HA 956)

Spöt har 9 st svarta snakespöringar, en linförarring och i toppen sitter en päronögla, dessa är fästa med svarta lindningar. Några av lindningarna har guldkant. Längst ner vid korkhandtaget sitter även en krokhållare. Spöt har en mörkt svartgrå glansig klinga. Rullfästet är av typen up-lock med kolfiberinlägg. Spöt har medium/fast aktion och levereras i spöpåse och corduratub. Holkarna är av topp-övermodell, och korkhandtaget av "Reversed wells" typ, allt enligt tillverkarens uppgifter..

  Jag har testat spöt under drygt 14 dagar. Jag har dels "torrkastat" på gräs men även testat i både regnbågsvatten och i mindre strömvatten.

  Jag är själv mycket förtjust i just 9 fots spö i klass 5-6. Det är den typ av flugspö jag använder mest själv.

  Harmony spöts kastegenskaper känns mycket bra och aktionen gör det enkelt att placera tunga som lätta flugor med precision. Ska man klaga på något så är det att vid korta kast, känns det lite svårt att kasta med exakt precision. Men det tycker jag är allmänt för spö med denna typ av aktion. Spöts aktion upplevde jag inte som ett extremt toppaktion utan det arbetade en bit ner i klingans längd.

  Vid längre kast visar detta spö sin styrka. Spöt genererar lätt tillräcklig med energi för att få ut flugan riktigt långt. Det är också möjligt att kasta och styra en lina även under rätt blåsiga förhållanden.

  Att menda en lång lina är inte några problem. Både switch-, underhands- och rollkast fungerar jättebra. Kurvkastet fick jag inte riktigt till men det brukar jag ha svårt för med spö av denna typ av aktion.

  Jag tycker spöt uppför sig allra bäst med en klass 6 lina. jag testade även både med klass 4, 5 och klass 7. Klass 4 linan funkade inte speciellt bra, med 5:an funkade det hyfsat och med 7 funkade det bra förutom vid riktigt långa kast. Då tenderade toppen att kollapsa, men i ärlighetens namn hade jag mycket lina i luften. Så det är inget man kan klaga på. Spöt är ju klassat 5-6 och det stämmer som sagt bra.

  Linorna jag använde var alla av WF-typ och flytlinor. Har man en annan typ av lina så kan säkert klassningen upplevas lite annorlunda.

  Under drillning av fisk uppför sig spöt väldigt bra, inga problem att drilla fisk med tunn tafs. Det dämpar och tar emot medelstor fisk utan att chockas. Jag fick i och för sig inga jättefiskar under denna test men jag var nöjd med hur spöt uppförde sig.

  Ett par små detaljer som jag upplever som väldigt positiva är att spöt var utrustat med krokhållare och att man även märkt ut ringlinjeringen med prickar i lacken för att underlätta sammanfogningen av spödelarna.

  Spöts design är vackert, själv föredrar jag ett trärullfäste men jag kunde ändå uppskatta utseendet på detta lite futuristiska uppåt-låsande skruvrullfäste där man bl.a hade använt kolfiber istället för träinlägg. Ska jag vara petig kan man anmärka på att ringlindningarna var onödigt långa och man hade verkligen inte snålat med lackeringen på dessa. Korkhandtaget hade många spacklingar. Men ett spö i denna prisklassen kan inte jämföras med de som kostar både två och tre gånger så mycket när det gäller denna sortens detaljarbete, och det är inget som påverkar spöts egenskaper som fiskespö, utan är av ren kosmetisk karraktär.

  Min sammanfattning är att jag kan verkligen rekommendera detta spö. Otroligt lättkastat, inga problem att "haspla" ut hela fluglinan med ett par luftkast. Det kändes även mycket bra vid riktigt fiske. Ytterligare ett spö som bevisar att man inte behöver lägga upp 5-6000 kr för att få ett bra fungerande fiskespö.

Recenserat av "Honken" 2007 ©

Rekommenderat pris från importören: 2195 kr (gällde 2007-06-11)
Generalagent och försäljning: River Flyfishing

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2007

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand