Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-07-22
English version
 

En dag vid strömmen
av Mikael Vallin

  Jag har under en tid pluggat vid Linköpings universitet, bildat familj och levt i en tillvaro som inte lämnat tillräckligt med tid för fiske. Efter några veckors intensivt surfande på nätet för att nära sitt fiskeintresse genom andra, och för att i någon mån stilla det alltmer besvärande ryckandet i högerarmen var det så äntligen dags. Turen styrdes mot Mellanströmmen, en liten spillra av det forna störöringvattnet Motala Ström.

  Efter att ha lämnat fru på jobbet och barn på dagis packades bilen med allt som krävs för en dags lätt flugfiske efter öring och regnbåge, sedan bar det av. Att ta sig ut ur en av Sveriges storstadsregioner under förmiddagens värsta rusningstrafik i kombination med fiskesug utan dess like, resulterar som du kanske kan ana i lätt frustration och smått hetsig bilkörning.

  När så en dam kliver rakt ut i vägen mitt framför bilen (möjligen menandes att det låg ett övergångsställe 10m bort?) gasade jag nästan på lite extra. Jag susade förbi kvinnan på ett avstånd och i en hastighet som förmodligen skrämt slag på de flesta. "-Skall du åtnjuta dessa surkärringsprivilegier att bara kliva rakt ut skall du göra detta På övergångsstället" tänkte jag så högt att det förmodligen hördes utanför bilen. Fiskehets pga. abstinens i sin mer aggressiva form förvandlar och förvrider sinnet.

  Väl framme i Skärblacka mellan Linköping och Norrköping löste jag fiskekort på Shellmacken och rattade Forden mot Mellanströmmen. Jag hade läst på Skärblacka Sfks hemsida att fisket hade varit hyggligt de senaste dagarna så motivationen och förhoppningarna var höga.

  Vid bilen tacklade jag mitt Orvis Seven-Eleven i klass 3-4. Flugvalet föll på en gammal trogen öringdräpare för strömmande vatten, en egenhändigt komponerad mycket liten streamer av svart räv och med röd kropp, bunden på en kortskaftad krok storlek 12. För att nå ned i spännande djuphålor hade jag även försett den med en liten mässingskula som huvud.

  Mellanströmmen utgörs av en kort strömsträcka vilken skiljdes från Motala ström av ett kraftverksbygge någon gång när seklet var ungt. Vid dagens första anblick av det forna storöringvattnet försvann tankarna bort till alla de silverblanka Vättern öringar i 6-8 kilosklassen som förmodligen lekt här innan den industriella revolutionen med dess alla kraftverksbyggen delade upp Motala ström i ett antal djupa dammar.

  Dagens fiske började högst upp i Mellanströmmen där den delas i två mindre fåror, ca 6 meter breda. Målet var att under dagen fiska sig ned genom strömmen. Nedströms min valda fiskeplats löpte en av sprängsten skapad stenkista som förhindrar vattnet att spola med sig allt vad strand heter då strömmen är stark. Vattnet nedan stenkistan är djupt, mörkt och lockande. Förväntat ringrostig luftkastade jag en stund och blev glatt förvånad över hur viss kunskap sitter outplånlig. Kastet lades ut i en vacker båge över den lilla strömfåran och spänningen steg.

  Linan följde med strömmen, sträcktes, och nu draggade flugan långt nedströms i djuprännan. Där fick den stå och retas ett tag. Jag tog hem någon halvmeter lina i några lockande knyckar och lät sedan streamern dyka mot bottnen igen. Hugget kom ögonblickligen, linan stramade och sidan av en regnbåge i kilosklassen välvde i ytan. Sekunden senare kom flugan farande mot mig och dagens första fisk vinkade adjö. Nästa kast lades ut och samma historia upprepades på samma plats, attans vad de var försiktiga då, men så var spänningen också på topp och livet härligt. Nästa gång skall mothugget sitta.

  Jag fiskade mig ner genom den grunda strömmen och såg stor fisk lurpassa på de mängder av löja, mört och abborre som också gav strömmen liv. Ibland gjordes ett utfall så vattnet yrde. Jag hade en och annan fisk som nafsade på flugan men ingen tog ens så hårt som de första två. Lite senare återvände jag till dagens utgångsplats med nerverna på helspänn. I andra kastet small det på samma ställe som tidigare och den här gången satt fisken, som inledde med en 10 meters rusning nedströms, rullen skrek och jag skrek ikapp, fast fisk! Min lätta utrustning gjorde det omöjligt att landa fisken där jag satt, så jag lät den hållas nedströms, stapplade en bit längre inåt strandkanten och gick efter bästa förmåga för att möta fisken. I ett litet bakvatten lät sig regnbågen håvas. Flugan lossnade i håven.

  Priesten låg i samma ficka som alltid och ändade snabbt fiskens lidande. Vid närmre granskning av fångsten upptäckte jag två djupa, rena snitt i fiskens buk varav det större gick igenom in i bukhålan. Trots dessa skador högg fisken och gav en hård fight. Såren var nya och jag anar att fisken inte hade överlevt någon längre tid. Mellanströmmen hyser förutom Öring och Regnbåge även grov gädda och en ytterst jaktskicklig minkstam som tar för sig mer än de äter, som det ligger i minkars natur att göra. Dock har även minken rätt att leva vid strömmen som oss andra och naturliga fiender utgörs av Ssfks ordförande som enligt egen utsago då och då utjämnar balansen med hagelbössan.

  Efter att ha tagit ur fångsten och knutit om flugan lade jag ytterligare några kast efter stenkistan. I det femte bugade spöet djupt och nu var det grövre besök i andra ändan. Tre tunga knyckar fortplantades genom linan, sen klippte fisken resolut flugan från 0,16 tafsen. Mellanströmmen hyser öringar på uppemot 4 kilo...

  Dagen passerade med solsken och lagom vind. Här och var vakade öring i 3 hektosklassen vilka i höga hopp tog små dagsländor så vattnet stänkte. Dessa småöringar är naturlig reproduktion av inplanterad Vättern-öring. Strömmen har fina lekplatser skyddade från besökare av vadningsförbud och fiskeförbud på strömmens motsatta strand. Timmen innan det var dags för hemfärd befann jag mig åter vid dagens första fiskeställe för att prova stenkistan och dess djupränna en sista gång. I ett av kasten lät jag flugan simma runt i ytan bakom en sten som låg några decimeter under vattenytan. Efter några sekunder dyker en regnbåge blixtsnabbt upp ur djupet bakom stenen och nyper flugan i ett hårt hugg, sen rusar den under nedströms och avslutar med ett högt luftsprång, men flugan sitter där den skall som följd av det hårda hugget. Efter några minuters drill kan jag avslutande håva dagens andra matfisk på dryga 7 hekto.

  Det blev en underbar dag vid ett litet men fint fiskevatten i Östergötland med skönt väder och god avkoppling. Det är dagar som denna man lever länge på. Beröm till Ssfk för ett fint fiskevatten. Mer info om Mellanströmmen på: http://www.mellanstrommen.se

Av Mikael Vallin © 2007

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2007

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand