Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-08-02
English version
 

Salmon Salar
Av Jan Faltin

  Att denna fiskart kan vara svår att få till att hugga, det är välkänt för var och en som fiskar efter lax med fluga. Men efter att jag nu fiskat sedan i början på maj månad utan att få en enda fisk, så är det inte konstigt att man börjar undra vad som är fel. Är det flugan som är problemet, dess storlek och färg, eller är det så att linvalet är problemet, flytlina med intermediate spets, eller med sjunktafs, det är sådana tankar som jag funderar på när fisken uteblir gång efter gång.

  När det gäller vattenföringen så har vi fått mer än tillräckligt i sommar, så det kan man utesluta den här säsongen återstår då tillgången på fisk i våra åar.

  Det är säker fler faktorer än så som spelar stor roll i detta sammanhang, jag har sett flera fina laxar som stigit i dom åar som jag fiskat, silverblanka och nystigna. Men inte har dom behagat att hugga på min fluga för det. Detta trots att jag i mitt eget tycke förstås, stått helt perfekt för att få laxen att stiga och hugga på flugan, men vad händer? Fisken går bara förbi som om den inte sett flugan alls. Det har till och med hänt mig, att laxen gått efter flugan för att sedan igen bara snabbt tvärvända, flugbyte och ett nytt utlägg, men denna gång händer naturligtvis ingenting, spänningen ligger dock kvar trots detta.

  Under ett annat fiskepass går laxen upp och slår till flugan med stjärtfenan så att vattnet stänker, tydligen blev den uppretad av att flugan passerade dess ståndplats men hugget uteblev även denna gång en vacker fisk på säkert 10 kg, dom är ju alltid stora dom som man inte får.

  Under min senaste fisketur, ja tur kanske man inte skall skriva i detta sammanhang, men efter att vattnet gått högt en längre tid så blev det en kraftig sänkning av vattenflödet vilket gjorde att jag bestämde mig för att igen fiska i ån. Efter att jag fiskat åns olika pooler i cirka 3 timmar, kom jag så ner mot min tilltänkta fiskeplats. Slog mig ner och tog en välbehövlig paus i fisket, och pratade men ett par trevliga tjejer som satt där och rökte. Dom verkade intresserade av att veta så mycket som möjligt om fisket och hur flugorna såg ut som vi fiskar med, så det blev allt en längre paus än jag tänkt mig.

  Nåväl efter att dom önskat mig LYCKA till med fisket så gick dom sin väg, jag hade tänkt säga till dom att man aldrig skall säga dessa ord till en fiskare, men med min tur så kanske det inte spelar någon roll. Gick så ner för att fiska av nacken, gick en bra bit upp för att så småningom komma ner mot nacken, gör ett utlägg och helt plötsligt hoppar en lax rätt upp i luften, var det min fluga den visade intresse för, eller var det av någon annan anledning som den gick upp.

  Nu hade det kommit ett par laxfiskare till, Peter Mordza och Thomas Berntsson, och som även sett detta hända och dom följde naturligtvis det hela med intresse där dom satt. Men trots ett flugbyte så visade den sig inte mer, så jag kände att det var dags att kliva upp och låta någon annan fiska av platsen.

  När jag så kom upp och satte mig, säger Thomas skämtsamt;

- Skall jag gå ner och ta den!

- Ja gör det du svarar jag eftersom den inte tog på min fluga så kanske den visar intresse för din säger jag.

  Han hade en i mitt tycke rätt stor fluga i orange på tafsen, men efter ett par kast med denna fluga så vad händer, jo laxen tar så det stänker om det, och han fick nu kämpa mot en riktig tjurig lax som hela tiden körde ner i strömmen, och vägrade att röra sig det minsta och detta trots stenhård press. Jag klev nu ner i ån med hans medgivande förstås och försökte att tvinga ut den från strömkanten, men den var ovillig att lämna sin plats i strömmen, så det blev till att försöka skrämma ut den. När det så småningom lyckades, kunde Tomas köra den trött. Jag fick sedan äran att greppa laxen i stjärtfenan och lyfta upp den på land. Det blev en vacker Säveå lax på 6 kilo.

  Grattis till din fina lax Thomas

  För en som inte provat på att fiska efter lax, och läser dessa rader som jag skrivit tycker säkert att laxfiske är konstigt, men har man en gång börjat med den här typen av flugfiske och flugbindning samt fiske resor med sina kompisar, ja då har man helt säkert drabbats av det mest svåra av virus som man kan få nämligen… laxfiske. Så vad jag tänker göra i morgon ....... ja gissa bara, inte blir det att vara social och umgås med familjen, å’nej det blir en tur till ån och dess nyckfulla silver torpeder. Kanske behagar en av dessa att hugga på min fluga till slut.

Jan Faltin 2007 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2007

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand