Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-09-02
English version
 

Laxfiske med lätt utrustning
Av Jan Faltin

  Så här i slutet av fiske säsongen, i alla fall vad det gäller laxfisket, så fick jag ett infall tidigt på morgonen. Jag skulle åka iväg och testa mitt nya flugspö, ett Thomas & Thomas 13 fots klass 7.

  Kvällen innan hade jag suttit och gjort i ordning en flytklump, som legat alldeles för länge i mitt skåp utan att jag funnit användning för den tidigare.

  Det var egentligen en gammal Cortland Rocket Taper WF8 lina, där skjutlinan blivit så dålig att jag kasserat den, men klumpdelen var helt felfri. Det blir ju lätt så att man bara lägger på hög, bra att ha vid senare tillfälle så att säga. Till denna satte jag på en spets av clear intermediate lina, samt Loops blåa flytande skjutlina som är för enhandsfisket. Jag kände ett riktigt starkt fiske sug efter allt detta.

  Skyndade mig att packa ner mina grejor och åkte sedan iväg, innan jag bestämt mig för att fiska så hade jag använt mig av datorn för att se vilken vattenföring som gick i ån. Det har ju underlättat en hel del för alla som fiskar, eftersom man snabbt kan avläsa om det är bra vattenföring eller inte. Men sedan finns det ju även nackdelar med detta, och det är när större sällskap bestämmer träffar runt våra vattendrag via sina datorer, effekten blir rena djungeltelegrafen, så när man tror att man skall få en skön fisketur runt ån så upptäcker man snabbt att man lika gärna kan åka hem igen. Detta eftersom många av besökarna klampar fram hur som helst, samt kastar med så tunga grejor att vattnet rivs upp i ett, garanterat ingen lax där eftersom laxfisket för det mesta är enmansfiske, i alla fall om det skall bli resultat.

  Men nog om dessa problem, nu var det som sagt dags för att fiska efter lax igen, i stället för att köra till Ätran som även fanns i mina tankar så föll valet på lilla Viskan. Eftersom semestrarna för dom allra flesta redan är slut, så är det ingen risk att det är för många vid ån.

  Började med att sätta ihop mina grejor och startade med min T&T 12fots klass 8 samt en liten Cornpluppis. Efter att jag fiskat ett tag så känner jag helt plötsligt en dragning i flugan, men det är ju alltid svårt att säga vad det kan vara. Så när jag så fiskat första vändan klart så går jag upp och tar mig en kopp kaffe, och beslutar mig sedan för att testa mitt nya spö. Eftersom den eventuella fisken inte behagade ta på den tyngre utrustningen, så var det dags att prova med detta.

  När jag så kommer fram mot det tidigare stället, så suger det bara tag i min lilla Rally 8, ja flugan kallas så, av Jan (Hardy) Johansson, eftersom jag binder med grizzley fjädrar i stället för djungeltupp.

  Laxen hoppar nu rätt upp i luftsprång, för att slutligen lugna sig och nu går den bara och kör där nere, den börjar redan att krokna en del det känns. Efter fortsatt hård press, så kan jag några minuter senare landa en slutkörd lax på cirka 5 kilo.

Måste säga att det var helt suveränt att drilla lax med detta spö, och att äntligen få lax igen känns helt fantastiskt. Gissa om livet känns underbart igen, nu går jag upp för att ta hand om min fångst. Men samtidigt har jag den lilla dragningen i bakhuvudet kvar, var det lax eller inte!

  Bestämmer mig för 12 fotaren igen, och när jag återigen låter min lilla Cornpluppis fiska över platsen så hugger det igen, och nu är det ingen tvekan, nu sitter min andra lax för dagen jag sätter ordentlig press direkt och kan efter ytterligare ett par minuter landa nummer två.

  Jag tror banne mig inte det är sant! Två laxar och jag som knappt börjat mitt fiske, nä nu är det det dags att sätta sig och ta det lilla lugna, så det kan bli, och här har man harvat över allt och så kommer man hem och helt plötsligt är dom bara där. Nu sitter en kopp kaffe helt perfekt, och efter att jag sansat mig så går jag ner igen och tro det eller ej, men helt plötsligt var nummer tre framme på flugan, men den här gången var det laxen som avgick med sin seger. Men vad gör väl det, när jag haft turen att få två stycken fina laxar så kan jag bara packa ihop min grejor och åka hem igen.

Skitfiske
Jan Faltin 2007 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2007

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand